Ucraina a interzis exportul de zahăr. Cum va influența România această decizie
Guvernul Ucrainei a interzis exportul de zahăr până la de 15 septembrie. Această decizie a fost luată de Cabinetul de miniștri de la Kiev, care a menționat că măsura va fi în vigoare toată vara, de pe 5 iunie până pe 15 septembrie, relatează Reuters.
Astfel, toate țările care importau zahăr ucrainean trebuie să găsească alte soluții pentru acoperirea cantității necesare de zahăr. Sursa citată spune că decizia Guvernului de la Kiev „vine ca o replică”, pentru țările care au decis să suspende importurile de cereale ucrainene, motivând faptul că doresc protejarea fermierilor autothoni.
Pe de altă parte, oficialii Ucrainei spun că decizia a fost luată pentru a evita declanșarea unei crize alimentare, după războiul declanșat de Rusia. Astfel, zahărul a fost inclus pe lista alimentelor de bază, necesare pentru conservare, spun liderii de la Kiev, citați de sursa precizată.
Zahăr din Ucraina, ambalat în România
Potrivit Ziarul Financiar, trei sferturi din cantitatea de zahăr consumată în România provine din import, cu precădere din Republica Moldova și Ucraina. Prețul unui kilogram de zahăr tos în România variază între 4.65 lei și 7.99 lei. Conform surselor citate, sfecla românească este transformată în zahăr doar la o fabrică din Roman, iar la Bod s-a „lucrat” cu zahăr din Ucraina, pe teritoriul României doar s-a ambalat. Astfel, România va trebui să se reorientieze pentru importurile de zahăr, lucru care va însemna costuri suplimentare, reflectate în prețul final al acestui produs de larg consum.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii