Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană are în vedere prelungirea restricţiilor la importul de cereale ucrainene

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, susține că este necesar să se prelungească „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de cinci state europene la importul de cereale ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre, informează AFP.

Ridicarea taxelor vamale în mai 2022 a însemnat creșterea vânzărilor de  produse agricole ucrainene în UE. Astfel, fermierii afectați au protestat în mai multe ţări Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România  au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, confruntate fiind cu saturarea silozurilor de pe teritoriul lor şi cu prăbuşirea preţurilor locale, notează sursa citată.

„Este necesar să se prelungească aceste restricţii, cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă”, a declarat Wojciechowski la încheierea unei reuniuni a miniştrilor din statele membre UE. Comisia nu şi-a adoptat poziţia, a precizat comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Restricțiile sunt aspru criticate de Zelenski. A cerut Comisiei Europene să renunțe la acestea

Restricţiile privind importul de cereale ucrainene sunt contestate de 12 state UE, printre care Franţa şi Germania, care şi-au exprimat „îngrijorările serioase”, recent,  cu privire  acest „tratament diferenţial în cadrul pieţei interne”. Oficialii acestor state  au cerut „discuţii suplimentare” cu privire la ajutorul de 100 de milioane euro propus de Bruxelles pentru fermierii din cele cinci ţări afectate, printre care și România.  De asemenea, Zelenski a cerut Comisiei Europene să se renunțe la restricțiile impuse privind importul de cereale, catalogând măsura „profund neprietenoasă”.

„Sper să fi convins statele membre că (acest ajutor) este corect şi criteriile alese sunt corecte, sper că nu mai există obstacole în calea votării acestui ajutor şi că acesta va fi transferat cât mai repede posibil fermierilor„, a spus Janusz Wojciechowski, pentru AFP.

CITEȘTE ȘI:  Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene în ţările vecine, inclusiv în România

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii