Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina a completat chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Ucraina a completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat luni, 18 aprilie, Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski. Acesta este un prim pas pentru obținerea statutului de țară candidată pentru intrarea în blocul european, scrie Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev, în data de 8 aprilie, promițând un „start mai rapid” pentru încercarea Ucrainei de a deveni membră a UE, în contextul invaziei Federație Ruse.

„Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Zhovkva pentru televiziunea publică ucraineană.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare, a adăugat el.

„Ne așteptăm ca recomandarea să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul UE”, a punctat el.

Zhovkva a adăugat că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată pentru aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European. Consiliul European urmează să se reunească în perioada 23-24 iunie, potrivit programului de pe site-ul oficial al CE.

„În continuare, va trebui să începem discuțiile de aderare. Iar după ce vom purta aceste discuții, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a conchis Zhovkva.

Uniunea Europeană (UE) a lansat, la începutul lunii martie, procedura de examinare a cererilor de aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Cele trei state au depus cereri de aderare în urma invaziei ruse în Ucrainei. Comisia Europeană va trebui să-și exprime un punct de vedere oficial, iar cele 27 de state membre vor trebui apoi să decidă dacă acordă statutul de candidat, înainte de negocierile efective.

Luni, 11 aprilie, Republica Moldova a recepționat chestionarul Comisiei Europene privind cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană.

În aceeași zi, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, preciza că România este dispusă să ajute Republica Moldova să completeze chestionarul Comisiei Europene.

Apetență scăzută în UE pentru extindere

Odată cu aderarea Croației în 2012 la Uniunea Europeană, susținută puternic de Germania, apetența liderilor occidentali către extinderea blocului comunitar pare să se fi estompat. Deși Macedonia de Nord și Albania, state care au depus cereri de aderare încă din anii 2000, au făcut progrese extrem de importante în îndeplinirea așa-numitelor criterii de la Copenhaga, Franța, Țările de Jos și, mai nou, Bulgaria se opun.

În ceea ce privește extinderea spre est optimismul este și mai scăzut. În urma anunțului președintelui Ucrainei, țară care stârnește simpatie în aceste zile în Occident, reacțiile au fost mai degrabă negative. Doar președinții a nouă state membre – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – și-au exprimat susținerea, nu însă și marii contribuabili la bugetul comunitar.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *