Republica Moldova a primit chestionarul cu întrebări privind cererea de aderare la UE
O delegație a Republicii Moldova, în frunte cu ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, a recepționat luni, 11 aprilie, chestionarul Comisiei Europene privind cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană.
Ceremonia a avut loc în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene.
Here it is: a set of 369 questions for #Moldova to answer about its readiness to join the EU.
Thank you @OliverVarhelyi for moving fast on the process. We too are committed to working faster and harder towards EU accession. pic.twitter.com/T1jl7JBGK9
— Nicu Popescu (@nicupopescu) April 11, 2022
Uniunea Europeană (UE) a lansat luni procedura de examinare a cererilor de aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
Cele trei state și-au au depus cereri de aderare în urma invaziei ruse în Ucrainei. Comisia Europeană va trebui să-și exprime un punct de vedere oficial, iar cele 27 de state membre vor trebui apoi să decidă dacă acordă statutul de candidat, înainte de negocierile efective.
Apetență scăzută în UE pentru extindere
Odată cu aderarea Croației în 2012 la Uniunea Europeană, susținută puternic de Germania, apetența liderilor occidentali către extinderea blocului comunitar pare să se fi estompat. Deși Macedonia de Nord și Albania, state care au depus cereri de aderare încă din anii 2000, au făcut progrese extrem de importante în îndeplinirea așa-numitelor criterii de la Copenhaga, Franța, Țările de Jos și, mai nou, Bulgaria se opun.
În ceea ce privește extinderea spre est optimismul este și mai scăzut. În urma anunțului președintelui Ucrainei, țară care stârnește simpatie în aceste zile în Occident, reacțiile au fost mai degrabă negative. Doar președinții a nouă state membre – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – și-au exprimat susținerea, nu însă și marii contribuabili la bugetul comunitar.
Comentarii