Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Ucraina a câştigat Eurovision 2022 / Melodia cu mesaj unionist a Republicii Moldova, locul 2 la votul publicului

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 15 mai 2022

Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Podiumul a fost completat de Regatul Unit, respectiv Spania. 

Republica Moldova, reprezentată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, care au cântat melodia „Trenulețul”, cu mesaj unionist, s-a clasat pe locul 7, însă în topul făcut de public, a fost pe locul 2, în spatele Ucrainei.

„Merge trenul, parcă zboară
Dintr-o țară-n altă țară
Merge și nu poate pricepe
Care țară? Unde-ncepe?
Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una”, a sunat refrenul melodie „Trenulețul”, cântată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, care a ridicat sala în picioare.

Reprezentată de solistul WRS, cu piesa „Llámame” România s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte.

Republica Moldova – 12 puncte din partea publicului din România

La fel ca aproape la fiecare ediție a Eurovision, publicul din România a acordat scorul maxim – 12 puncte – către reprezentanții Republicii Moldova. Țara vecină Ucraina, aflată de aproape 3 luni sub asediul Armatei ruse, a primit 10 puncte, fiind urmată de Spania la acest capitol.

 

România, implicată în scandalul de manipulare a voturilor?

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, reprezentanții concursului susțin că au identificat o posibilă încercare de manipulare a voturilor exprimate de juriile din șase state în cea de a doua semifinală. Votul acestora a fost înlocuit, atât pentru semifinală cât și pentru finală, de un calcul făcut de organizatori pe baza voturilor exprimate de celelalte state.

Cu toate că aceste state nu sunt nominalizate explicit, potrivit escxtra.com, o publicație specializată în analizarea concursului, acestea ar fi România, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino. Aceștia își bazează deducția pe faptul că pe site-ul Eurovision numele membrilor juriului din aceste state nu sunt menționate.

Din partea României Eda Marcus ar fi trebuit să prezinte punctajul juriului, însă jurnalista TVR nu a mai intrat în direct, organizatorii invocând probleme tehnice.

Punctajul „juriului” din România:

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW