Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UBB Cluj: decizia Curţii Constituţionale privind retragerea titlului de doctor complică măsurile în privinţa plagiatelor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) transmite marți, 21 iunie, că a observat cu îngrijorare acțiunile politicului care afectează etica academică și care culminează cu recenta decizie a Curții Constituționale, care complică măsurile ce se pot lua în contextul plagiatului.

Este vorba despre decizia Curții din 8 iunie, potrivit căreia retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

UBB Cluj amintește că orice instituție academică are la dispoziție mecanisme interne de sancționare a abaterilor de la etică.

„Altfel spus, în acest caz concret, în loc ca retragerea titlului de doctor în cazul unui doctorat plagiat să fie făcută în mod natural și după bune practici academice internaționale de instituția care l-a acordat, iar apoi cei nemulțumiți să se poată adresa instanței, Curtea a stabilit că retragerea se poate face doar de către instanță (sigur, dacă o mai sesizează cineva), complicând astfel procesul și schimbând esența etică a unui astfel de demers.

Am analizat cu atenție contextul în care ne aflăm și implicațiile acestuia în viitor asupra mediului academic românesc și a societății în general și am discutat cu partenerii internaționali (la solicitarea lor și/sau a noastră) pe marginea reacțiilor/măsurilor care se cuvin, pentru a proteja statutul mediului academic românesc (inclusiv al studenților/absolvenților) în aria academică internațională.

În consecință, vrem să asigurăm publicul larg că orice instituție academică, în baza autonomiei, are încă la dispoziție, dacă dorește, mecanisme interne de sancționare a abaterilor de la etică, care pot merge în cazuri grave până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, alături de sancționarea persoanelor și unităților academice care girează abateri de la etica academică. În plus, aceste mecanisme pot fi prinse în mecanismele mai generale de transparentizare și admitere în sistemul academic”, arată universitatea într-un comunicat de presă.

De asemenea, instituția precizează că va amplifica reglementările proprii în ce privește acest caz:

„UBB are aceste mecanisme în reglementările proprii și le va amplifica, nu doar ca protecție față de încercările mediului politic de a le minimiza, ci în acord cu evoluția standardelor internaționale din aria academică din care facem parte. Încurajăm toate instituțiile academice din țară să facă acest lucru, atât ca racordare naturală la bunele practici internaționale, cât și ca răspuns la mișcările de forță împotriva eticii academice și la îndoielile proiectate în acest context asupra noastră de mediul academic internațional”.

Nu în ultimul rând, UBB Cluj se oferă să fie consultant pentru factorul politic pentru soluții europene eficiente și onorabile în zona eticii academice.

„Pe de altă parte, prin atitudinea constructivă pe care vrem să o avem ca motor al dezvoltării societății, factorul politic trebuie să știe că poate avea în UBB un consultant serios dacă dorește să propună cu bună credință soluții europene eficiente și onorabile în zona eticii academice, iar societatea are un actor academic dedicat nu doar dezvoltării unei societăți moderne bazate pe cunoaștere, ci și integrității academice ca model pentru o integritate dorită mai larg la nivelul societății.

Dar pentru aceasta cu toții trebuie să avem grijă de protejarea autonomiei și libertății academice – chiar dacă uneori unii din afara mediului academic le înțeleg mai puțin -, deoarece numai așa putem deveni un sanctuar al cunoașterii și eticii – amenințate tot mai des într-o lume în care asistăm la o recrudescență a obscurantismului și iraționalității -, care să asigure dezvoltarea societății și bunăstarea oamenilor”, conchide sursa citată.

Context

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în ședința de miercuri, 8 iunie, că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis:

Cu majoritate de voturi,

– A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, se arată într-un comunicat al CCR, transmis după ședința de astăzi.

Articolul 170 din legea menționată anterior prevede că „(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației,Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calității de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organizaconcurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi”.

Așadar, Ministerul Educației poate lua măsura retragerii unui titlu de doctor doar dacă titlul de doctor nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *