Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Emmanuel Macron, reales președinte al Franței, cu 58% din voturi – estimări

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 24 aprilie 2022

Emmanuel Macron, președintele în exercițiu al Franței, a câștigat alegerile prezidențiale de duminică, 24 aprilie, obținând 58,2% din voturi în turul al doilea al scrutinului, potrivit primelor estimări de la ora 20.00, Marine Le Pen obținând 41,8% din voturi.

Favorit oricum în sondajele de opinie, candidatul La République En Marche!/LREM este astfel reales președinte al Republicii, pentru încă un mandat de 5 ani.

Macron este primul preşedinte francez care este reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, ultimul fiind Jacques Chirac în 2002.

Potrivit ultimelor estimări, de la ora 20.00, prezența la vot a fost de 71,8%.

Circa 48,7 milioane de francezi au fost așteptați la urne, duminică, 24 aprilie, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să aleagă între actualul președinte Emmanuel Macron și candidata extremistă Marine Le Pen

Cei doi candidați s-au duelat, miercuri, într-o dezbatere de aproape 3 ore, urmărită de peste 15 milioane de persoane, în care războiul din Ucraina și puterea cumpărare au fost principalele teme de discuție. Macron a ieșit mai bine din această confruntare, cel puțin asta indică un sondaj de opinie realizat de Ipsos-Sofra Steria la comanda France Info, potrivit căruia 43% dintre urmăritori l-au considerat mai convingător pe actualul șef al statului, în timp ce doar 24% au indicat-o pe candidata extremistă.

Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *