Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Turcia blochează noile planuri NATO pentru apărarea aliată

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 iunie 2023 Etichete: , ,

Miniștrii Apărării NATO nu au reușit, în cadrul întrunirii de vineri, 16 iunie, să ajungă la un acord asupra noilor planuri cu privire la modul în care alianța ar răspunde la un atac rusesc, iar un diplomat a dat vina pe Turcia pentru blocarea acestora, relatează Reuters

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au revizuit noile planurile – primele de la sfârșitul Războiului Rece, impulsionate de invazia Ucrainei de către Federația Rusă – la o întâlnire de două zile la Bruxelles, cât și că se apropie de un acord asupra lor.

În acest sens, un diplomat a transmis că Turcia a blocat aprobarea cu privire la formularea locațiilor geografice, inclusiv în ceea ce privește Cipru, potrivit sursei menționate anterior. 

Mai exista o oportunitate de a găsi o soluție înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greșit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obișnuit de consultări și evaluare între aliați continuă”.

Așa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de strategii militare secrete care vor detalia modul în care alianța ar răspunde la un atac rus.

Întocmirea documentelor semnifică o schimbare fundamentală. NATO nu văzuse nevoie de planuri de apărare la scară largă timp de decenii, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a simțit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială.

Însă, cu cel mai sângeros război al Europei din 1945 care se desfășoară chiar lângă granițele sale, în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte ca un conflict cu un adversar asemănător, precum Moscova, să poată izbucni.

NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul de a-și îmbunătăți forțele armate și logistica.

„Deși planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate de la Summit-ul de la Vilnius din iulie”, a declarat pentru sursa menționată un înalt oficial american.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană: NATO anunță transformări majore în apărarea teritoriului aliat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW