Saturday, March 25, 2023
Jurnalism corect


Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și ONU, pentru reluarea exporturilor de cereale

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 iulie 2022

Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și ONU în vederea reluării exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ceea ce sporește perspectivele de a pune capăt unui conflict care a expus milioane de oameni la riscul de foamete.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul va fi semnat atunci când părțile se vor întâlni din nou săptămâna viitoare și va include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi și asigurarea de către Turcia a siguranței rutelor de export de cereale ucrainene din Marea Neagră.

De asemenea, Turcia va înființa un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia și ONU pentru exporturile de cereale, a adăugat Akar, citat de The Guardian.

Șeful de cabinet al lui Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak, a scris pe Twitter că „sarcina sa va fi de a efectua monitorizarea generală și coordonarea navigației în siguranță în Marea Neagră”.

În discursul său zilnic, Zelenskiy, președintele Ucrainei, a declarat: „Facem într-adevăr eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piața mondială. Și sunt recunoscător Națiunilor Unite și Turciei pentru eforturile lor”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că a fost făcut un „important pas înainte” în vederea relansării exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că „va fi nevoie acum de mai multă muncă tehnică pentru a materializa progresul de astăzi” (miercuri – n.red.).

„Astăzi a fost făcut un pas important și substanțial, un pas pe drumul către un acord cuprinzător. Ucraina și Rusia au arătat că pot discuta, dar pentru pace mai avem încă un drum lung de parcurs”, a declarat Guterres reporterilor la New York.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com