Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tudorel Toader, despre desființarea Secției Speciale: Un răspuns pertinent vă pot da membrii comisiei Iordache

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , , ,

Tudorel Toader continuă să se dezică de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în ciuda faptului că, la momentul înființării, a susținut această structură, ba chiar a inițiat o OUG prin care atribuțiile SIIJ au fost sporite. Fostul ministrul al Justiției a spus, pentru mainnews.ro, că instituția pe care o conducea la momentul înființării Secției Speciale nu a fost consultată cu privire la această inițiativă. 

Ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu propune acum desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.  Conform proiectului de lege propus de minister, faptele de corupție săvârșite de magistrați ar urma să fie din nou anchetate de procurorii de la DNA. Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ poate fi consultat AICI.

Întrebat cum vede proiectul de lege prin care Ministerul Justiției propune desființarea Secției Speciale, Tudorel Toader nu a dat un răspuns concret, însă a menționat că instituția pe care o conducea în 2018 (n.r. anul înființării SIIJ) nu a fost consultată cu privire la această inițiativă.

„Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost inițiată și înființată prin art.88 indice 1- 88 indice 9 din Legea nr.207 din 20 iulie 2018, pentru modificarea Legii nr.303/ 2004. Ministerul Justiției nu a fost consultat cu privire la această inițiativă și nici nu a fost solicitat să avizeze proiectul de lege. Consider faptul că un răspuns pertinent vă pot oferi membrii Comisiei Iordache!”, a declarat Tudorel Toader, pentru mainnews.ro.

Tudorel Toader și-a dorit puteri sporite pentru SIIJ

Tudorel Toader a susținut Secția Specială la momentul înființării acesteia, ba mai mult, fostul ministru al Justiției a inițiat o OUG care modifică legile justiției și care dă puteri sporite SIIJ.

În OUG-ul pe legile justiției, adoptat de Guvern la inițiativa lui Tudorel Toader, există o prevedere prin care atribuțiile Secției Speciale de investigare a magistraților sunt sporite.

Prevederile care dau puteri sporite SIIJ

O modificare importantă prevăzută în ordonanță este ca Secția de Investigare a Magistraților să fie scoasă de sub autoritatea procurorului general al României. La vremea înființări SIIJ, procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte era Augustin Lazăr.

Secția Specială poate să retragă o cale de atac formulată de o altă unitate de parchet împotriva unei sentințe date de o instanță inferioară. Prevederea a fost introdusă în legea 304/2004 privind organizarea judiciară, la articolul care reglementează atribuțiile Secției speciale.

„Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, se arată la articolul 88 indice 8 alineatul (1), litera d).

Un alt alineat prevede ca „ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la procurorul ierarhic superior în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, prin aceasta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”.

Asta înseamnă că practic, procurorul general al României este blocat în procedura de infirmare a actelor procurorilor din Secţia Specială și nu poate să infirme actele de urmărire penală ale magistraților din SIIJ,  dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale din 2018, SIIJ nu este o structură autonomă, ci procurorul șef de secție este subordonat ierarhic procurorului general.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/tudorel-toader-despre-desfiintarea-sectiei-speciale-un-raspuns-pertinent-va-pot-da-membrii-comisiei-iordache/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *