Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


DSP Bacău : Pacienta care a murit la câteva ore după administrarea vaccinului anti-COVID avea tulburare majora de ritm cardiac şi multiple comorbidităţi

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2021 Etichete: , ,

Direcţia de Sănătate Publică Bacău anunţă că femeia care a murit la câteva ore de la administrarea vaccinului anti-COVID a fost diagnosticată, UPU, cu tulburare majora de ritm cardiac şi multiple comorbidităţi, menţionând că nu vaccinul este cauza decesului.

DSP menţioneză că femeia, în vârstă de 73 de ani, a fost vaccinată pe 22 ianuarie, la nivelul centrului de vaccinare fiin respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice. Instituţia menţionează că in cadrul procedurii de triaj au fost masurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale, iar după vaccinare femeia a fost supravegheată 15 minute, timp în care nu a prezentat nici o reacție.

„Nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce priveste asigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lantului de frig specific.

Mentionam ca pacienta se afla in evidentele medicului de familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat.

Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de Primiri Urgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține  decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”.”, transmite DSP Bacău.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *