Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tribunalul București, despre elevul care și-a înjunghiat profesoara: A premeditat fapta din luna martie. Ce spune un psiholog despre școlile din România


Elevul care și-a înjunghiat profesoara de japoneză  va sta într-un centru de detenție pentru minori până la data de 5 mai ac. Tribunalul București a decis arestul preventiv și din încheierea de ședință, transmisă Main News, la cerere, rezultă că adolescentul ar fi premeditat fapta chiar din luna martie ac. Din conținutul acesteia nu rezultă, însă, că s-a dispus și o expertiză psihiatrică, la acest moment.

„Fapta de tentativă de omor de care este acuzat inculpatul are o gravitate ridicată, gravitate ce
rezultă din modul de comitere (a lovit-o pe persoana vătămată cu cuțitul în zona gâtului, provocându-i o
plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară, acceptând posibilitatea suprimării vieții victimei și
provocând astfel o puternică stare de temere elevilor prezenți în sala de clasă. De asemenea, așa cum
rezultă din declarația martorului (…)inculpatul a premeditat săvârșirea infracțiunii încă de la începutul
lunii martie a anului 2023). Aceste împrejurări denotă îndrăzneala, dezinhibiția și periculozitatea
inculpatului în săvârșirea de fapte antisociale”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Teama colegilor de clasă, luată în considerare la stabilirea gradului de pericol

Chiar dacă apărătorul ales al elevului a cerut arestul la domiciliu, instanța a considerat că gradul de pericol este ridicat, mai ales prin teama pe care le-a insuflat-o colegilor săi.

„Dată fiind vulnerabilitatea specială a societății în raport cu fapta de natura celei reținute în sarcina inculpatului în discuție, judecătorul apreciază că lăsarea în libertate a acestuia la  momentul procesual de față ar induce perturbări ale disciplinei publice, ale respectului față de lege, stimulând temerea colectivă că justiția nu este eficientă împotriva unor fapte periculoase. măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar nu ar fi suficiente deoarece nu asigură certitudinea că inculpatul nu va fi implicat din nou, în fapte antisociale”, motivează Tribunalul București.

Psiholog specializat în trauma copilului: Mi-aș dori ca statul român să prevină mai mult faptele antisociale 

Alina Oprea, psiholog specializat în „trauma copilului”, a menționat, pentru Main News, că sistemul educațional ar putea „face mai mult” pentru prevenirea violenței.

„Nu aș dori să mă pronunț în cazul acesta, unde instanța a decis, dar eu cred că la dezbaterea pe fond ar trebui calculat foarte bine discernământul acestui copil. Apoi, școlile  din România ar trebui să știe care sunt copiii care se confruntă cu probleme, ce pot face pentru ei. E ușor să faci un regulament interior, după ce o astfel de faptă se petrece. Apoi, cine mai urmărește ce se întâmplă cu făptuitorul? Cred că Legea Educației ar trebui să prevadă clar și cum se previne violența în școală. Consilierea psihologică ar trebui să facă parte din normalitatea școlii românești. Mi-aș dori ca statul român să prevină mai mult faptele antisociale”

Organizația „Salvați Copiii” a cerut Parlamentului să prevadă în noua Lege a Educației, înființarea unui centru de prevenire a violenței în fiecare școală din România. După perioada arestului preventiv, elevul acuzat de tentativă de omor urmează să fie judecat pe fond, la Tribunalul București.

CITEȘTE ȘI:  Cuțitarul de la liceul Ion Creangă rămâne în arest

Sursă foto: Poliția Română

.

Comentarii