Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 25 mai 2024

Tribunalul București a decis vineri suspendarea recuperării prejudiciului în dosarul patronului trustului Intact, Dan Voiculescu, notează G4Media.ro. Decizia nu este definitivă. 

În anul 2014, Dan Voiculescu, turnător la fosta Securitate sub numele de cod „Felix”, a fost condamnat definitiv, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În același dosar au mai fost condamnați și Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ADS, Corneliu Popa și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș.

Potrivit instanței, ICA a fost subevaluată în mod intenționat la cumpărare, iar Dan Voiculescu i-a influențat, în acest scop, pe ceilalți inculpați din dosar. 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real, au dovedit procurorii.

Potrivit sentinței finale, statul are de recuperat 60 milioane de euro de la toti cei inculpați în dosarul ICA. În acest sens, s-a dispus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, însă, în 2020, statul reușise să recupereze doar vreo 9 milioane de euro.

Antena Group a cumpărat fostul sediu al ICA

Pe 8 septembrie 2019, Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu 10 milioane de euro, confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 ani de închisoare.

Tranzacția a avut loc pe 20 august 2019, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp de pe strada Gârlei 1D (fostul sediu al ICA).

Dacă inițial ANAF și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cereau pe clădire 76 de milioane de lei fără TVA, la a 4-a licitație suma de pornire a fost 51 de milioane de lei fără TVA.

Potrivit site-ului ANABI, ANAF- Direcția Generală a Vămilor a solicitat fostul sediu ICA în cadrul unei proceduri de reutilizare publică, însă, pe 13 mai, ANAF condusă pe vremea aceea de Mihaela Triculescu, „omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea”, a renunțat fără să dea vreo explicație la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Suma respectivă nu s-a scăzut din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii