Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Tribunalul București a respins contestația depusă de grupul Damen/ Naval Group va construi corvetele României

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Tribunalul București a respins, luni, contestația depusă de grupul olandez Damen, după ce, oferta câștigătoare a contractului de achiziție a celor patru corvete multifuncționale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată”, se arată în minuta deciziei magistraților Tribunalului București, conform portalului instanțelor. Hotărârea magistraților poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată pe portalul Tribunalului.

Context

Pe 3 iulie, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru furnizare de corvete.

România va achiziţiona patru corvete noi, care vor fi construite şi dotate într-un șantier naval de pe teritoriul românesc.

Principala condiție pentru calificarea în competiția câștigării acestui program a fost ca ofertanții să fie atât membri ai Organizației Tratatului Nord-Atlantic, cât și ai Uniunii Europene.

După ce s-au decis câștigătorii, grupul olandez a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Constestațiilor (CNSC), continuând un litigiu inițiat anterior de Fincantieri, și, a sesizat Curtea de Apel București pentru multe nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Poziția Damen după ce Naval Group a fost declarat câștigător:

„Facem următoarele declarații pe această temă:

– Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale.

– În loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice atât în țară cât și în străinătate.

– Acțiunile noastre vin în contextul în care autoritățile nu au reușit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitație”.

– „Procedura a stat sub semnul unor scurgeri inacceptabile de informații clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare care au fost confirmate săptămâna trecută de autorități. În plus, multiple anchete jurnalistice arată că unul dintre dintre participanții la licitație nu a îndeplinit criteriile necesare pentru a se înscrie în această procedură. In plus, corvetele riscă să nu fie construite în întregime în România, ci doar asamblate într-un șantier naval de pe teritoriul țării, fapt care este contrar cerințelor licitației.

– Damen este, de asemenea, de părere că o cooperare între doi participanți la licitație ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora. Renunțarea la o procedură legală inițiată de către unul dintre participanți a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu.

– Securitatea națională și procedurile licitației trebuie să asigure respectarea deplină a normelor impuse și verificarea capabilităților declarate și solicitate ca fiind autentice și reale. – În condițiile în care autoritățile au declarat public faptul că prețul nu a fost singurul criteriu de desemnare a câștigătorului, Damen consideră că a oferit cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Europa și Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS). Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească și cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat și în termenele de buget și de timp stabilite”, anunță Damen într-un comunicat emis către Defense România.

Damen încheie prin a transmite că „este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de nădejde al României pentru construcția de nave civile și militare. Damen va rămâne în România!”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *