Trei persoane au fost arestate preventiv în cazul „azilului groazei” din Mureș
Tribunalul Mureş a admis în noaptea zilei de sâmbătă, 29 iulie, propunerea de arestare formulată de procurorii DIICOT în cazul azilului pentru persoane adulte cu dizabilități din judeţul Mureş, unde beneficiarii erau cazați în condiții deplorabile, notează News.ro. Între aceștia se află și patronul și administratorul căminului.
Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, cercetările au scos la iveală că, încă din anul 2020, cei implicați au constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a trafica persoane vulnerabile în scopuri financiare. Victimele, internate în locațiile gestionate de aceeași asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, incluzând agresiune fizică și psihică, lipsa îngrijirii medicale corespunzătoare și privarea de libertate.
Au fost identificate în total 56 de persoane cazate în spațiile asociației, majoritatea dintre ele fiind înregistrate în evidențele DGASPC din județele Maramureș și Covasna.
Organizația neguvernamentală „Centru pentru Resurse Juridice” a anunțat că beneficiarii Centrului de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş erau maltratați, înfometați, bătuți și ținuți în subsol, printre grămezi de moloz și pe saltele pline de fecale, urină și sânge, ba chiar doi beneficiari au fost găsiți într-o cameră de aproximativ 3 metri pătrați, fără aerisire, fără iluminat, într-un singur pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Mai multe detalii, aici.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a dispus eliberarea din funcție a prefectului și subprefectului de Mureș, deoarece aceștia ar fi trebuit să monitorizeze controalele efectuate la azile cu nici o lună în urmă, în contextul scandalului național „azilele groazei”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii