Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


„Tramvaiul corporatiștilor”: A început montarea șinelor în cadrul contractului de modernizare. Când vor fi gata lucrările 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 iunie 2024

Lucrările de modernizare a liniei 5 de tramvai, pe tronsonul cuprins între Șoseaua Ștefan cel Mare și Podul Băneasa avansează excelent. Potrivit viceprimarului Capitalei, Stelian Bujduveanu, constructorul a început deja montarea noilor șine, iar dacă totul merge bine, lucrările ar putea fi gata până la finele anului, puțin mai devreme decât termenul contractual. 

Potrivit oficialului, stadiul general al proiectului este în de aproximativ 50%, în condițiile în care până acum constructorul a realizat:

– montarea căii de rulare (pe 2.4 km),
– turnarea asfaltului pe 75% din suprafață,
– montarea stâlpilor de alimentare tramvai și iluminat public – 33%.


Primăria Capitalei a încheiat, la finele anului 2023, cu o asociere condusă de firma Mari-Vila Com contractul pentru modernizarea liniei de tramvai 5, de la Șoseaua Ștefan cel Mare la Podul Băneasa.

Investiția constă în lucrări la calea de rulare, realizarea a 18 peroane noi, lucrări la rețeaua de contact, modernizarea substației electrice de tracțiune Nordului, lucrări la sistemul de iluminat public, relocarea semaforizării de pe B-dul Barbu Văcărescu și Strada Alexandru Șerbănescu și lucrări la rețelele edilitare. Lucrările ar trebui finalizate în 12 luni, inclusiv proiectarea, iar termenul de garanție este de 5 ani. Valoarea investiției este de 170 milioane lei, TVA inclus.

Traseul propus pentru reabilitarea liniei are o lungime de 4,25 kilometri pe bulevardul Barbu Văcărescu și strada Alexandru Șerbănescu. Linia de tramvai 5 este una dintre cele mai eficiente din București, având un număr mediu de 11.731 îmbarcări/zi.

„Tramvaiul corporatiștilor” întoarce în apropierea Aeroportului Băneasa

După ani de zile în care pe linia 5 nu s-a circulat deloc sau cu tramvaie V3A bidirecționale, pe această liniei au fost introduse tramvaie cu o singură cabină, după ce Societatea de Transport București a finalizat lucrările la bucla de pe Bulevardul Aerogării, în apropierea Aeroportului Băneasa.

„Astfel, am realizat calea de rulare și linia aeriană de contact, zona carosabilă și trotuarele, am construit peronul, am executat instalații de canalizare pentru preluarea apelor meteorice, am trasat marcaje, am montat indicatoare rutiere și am instalat semafoare. Lucrările au fost realizate de STB după mai bine de zece ani de tergiversări, cauzate de exproprieri și de intrarea în insolvență a fostului executant.”, transmitea atunci primarul Nicușor Dan.

Comentarii