Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu, despre dosarul de la CNSAS: Nu există documente scrise de mine sau chitanţe

By Andreea Traicu , in Interviuri Stirile zilei , at 3 iunie 2019 Etichete: , ,

Traian Băsescu revine cu noi precizări despre dosarul întocmit de CNSAS pe numele său. Fostul preşedinte al României se referă la dezvăluiri făcute de Antena 3, care a prezentat seara trecută două documente privind colaborarea lui Băsescu cu fosta Securitate. Mai exact, este vorba despre două note informative care se presupune că ar fi fost date de fostul şef de stat când era student la Institutul de Marina din Constanţa.

Ce spune fostul preşedinte

„Am luat notă de faptul că Antena 3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS şi trimis la instanţă pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost colaborator al securităţii sau nu.

Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator .

Din câte ştiu, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar cât şi microfilmul dosarului meu au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006.

Predarea arhivei fostei securităţi către CNSAS s-a făcut urmare a solicitării pe care eu, în calitate de Preşedinte CSAT, am făcut-o către SRI.

Până în prezent, cu ocazia diverselor verificări CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică.

Fiind convins că nimic din actele mele nu poate fi considerat act de poliţie politică aştept indeplinirea procedurilor legale şi verdictul instanţei .

Desigur, îmi doresc ca dosarul să fie soluţionat în instanţă şi nu în dezbatere publică, motiv pentru care nu voi comenta public conţinutul documentelor prezentate de Antena 3 şi nu mă voi angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului, având în vedere că eu însumi sunt subiectul dosarului întocmit de CNSAS şi aflat acum la instanţa de contencios administrativ şi fiscal”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Dosarul CNSAS, înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti

Dosarul întocmit de CNSAS pe numele fostului preşedinte a fost înregistrat, la sfârşitul lunii mai, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Consiliul anunţa, pe 9 mai, că există noi elemente privind posibila colaborare a lui Traian Băsescu cu fosta Securitate. Instituţia cere judecătorilor stabilirea calităţii de fost colaborator.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, transmitea CNSAS.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com