Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților, a scăpat definitiv de închisoare. Faptele s-au prescris

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 31 martie 2023 Etichete: , , , ,

Fostul președinte al Camerei Deputaților, viceguvernator la Banca Națională a României, Bogdan Olteanu a fost condamnat în 2020, la cinci ani de închisoare, printr-o decizie a Curții de Apel București. Cu toate acestea, astăzi, 31 martie, a primit o decizie definitivă prin care procesul penal încetează din cauza prescrierii faptelor.

Olteanu mai avea de executat trei ani de închisoare din condamnarea primită pentru trafic de influenţă.

Având în vedere că procesul penal s-a încheiat, statul român va suporta și cheltuielile judiciare, în valoare de 20 000 de lei. El a executat doar doi ani de închisoare din cei cinci pe care îi primise în primă instanță, pentru trafic de influență. Ulterior, a intervenit decizia CCR care a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. Aceasta s-a aplicat retroactiv, iar Olteanu este unul dintre inculpații care a beneficiat de aceastp dispoziție.

De ce a ajuns Bogdan Olteanu la închisoare. Ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu

În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul(n.r. Bogdan Olteanu) a solicitat și a primit un milion de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță în schimbul efectuării de demersuri pe lângă premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Rezervației Biosferei „Delta Dunării”. Astfel, s-a reținut că infracțiunea s-a consumat la data de 31.07.2008, când a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea ***, prilej cu care inculpatul i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu în vederea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, se arată în sentința de condamnare, emisă de Curtea de Apel București.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

 

Comentarii