Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu a solicitat revizuirea deciziei prin care a fost declarat colaborator al Securității

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 18 august 2022

Traian Băsescu a formulat la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de revizuire a deciziei Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin care a fost declarat colaborator al Securităţii. 

Solicitarea a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, stadiul procesual fiind „Revizuire”, iar obiectul dosarului este „constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008) decizia 471/20.09.2019”, conform Agerpres.

Solicitarea urmează să fie judecată pe data de 21 octombrie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv pe 23 martie că fostul președinte a fost colaborator al Securității.

Judecătorii instanței supreme au respins apelul fostului șef al statului la decizia pronunțată de Curtea de Apel București.

Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Traian Băsescu a devenit sursă a Securităţii încă din anul 1972, atunci când a devenit student al Institutului de Marină. Colaborarea s-ar fi încheiat oficial în 1976, iar în 1979 dosarul său ar fi fost distrus fără a fi microfilmat.

Consiliul și-a întemeiat acuzaţiile pe înscrisurile olografe depistate în alte dosare, dar şi pe faptul că numele ofiţerului de legătură se regăşte în Registratul jurnal pentru reţeaua informativă şi pe notele informative care ar fi fost transmise de Traian Basescu.

Pe parcursul colaborării cu Securitatea, arată CNSAS, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini.

„Prin furnizarea acestor informații, pârâtul a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delațiunile sale se pot lua măsuri de urmărire și verificare (încălcarea dreptului la viață privată, a dreptului la liberă circulație) și, prin urmare, a vizat această consecință”, se precizează în dosar.

Consiliu a dat exemplu o notă informativă din 5 mai 1975, care ar fi fost transmisă de Traian Băsescu, în urma căreia ofiţerul de legătură propune avizarea negativă a desemnării unui ofiţer pe navele româneşti ce urmau să plece în străinătate, întrucât din datele furnizate de ar fi rezultat că ar putea rămâne acolo. Potrivit actelor, nu s-a ţinut cont de propunere, iar doi ani mai târziu respectivul ofiţer ar fi avut aviz pentru deplasare.

Ca urmare a deciziei definitive a instanței prin care i s-a stabilit calitatea de fost colaborator al Securității, Traian Băsescu și-a pierdut absolut toate beneficiile de care dispunea în calitatea sa de fost președinte, printre care se numărau pază și transport asigurate de SPP, un venit de 75% din indemnizația acordată președintelui în funcție, respectiv dreptul de a locui gratuit într-o vilă de protocol aflată în proprietatea statului.

CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu a atacat la CCR Legea prin care i-au fost retrase privilegiile

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW