Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Trafic de influență de 4 milioane de euro pentru intervenția în vânzarea CET Brașov: O persoană a fost reținută de DNA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 9 aprilie 2021

Procurorii DNA au reținut, vineri, o persoană care ar fi promis că poate să reducă prețul de vânzare a CET Brașov, de la 17 milioane de euro, la 11 milioane de euro. Nicolae Urlan ar fi cerut 4 milioane de euro pentru a asigura tranzacția, promițând, totodată, că are influență asupra funcționarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF București, ANAF Brașov, Consiliului Județean Brașov, al Primăriei Brașov și al Ministerului Mediului, potrivit unor surse Main News.

Obiectul CET Brașov se află în procedură de insolvență din anul 2011, iar în acest moment este organizată vânzarea prin negociere directă, la prețul total de 16.843.950 de euro, arată procurorii DNA.

Totodată, inculpatul l-ar fi asigurat pe martor că îi va determina pe funcționarii publici implicați în procedura de vânzare a bunurilor aparținând Statului român să scadă prețul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafețe de teren, deși aceste mențiuni nu erau trecute în caietul de sarcini și că îl va ajuta în vederea obținerii autorizației de demolare într-un termen scurt. Pentru a crea aparența unei tranzacții legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea și depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în prețul unui contract de consultanță”, se arată în comunicatul DNA.

Redăm, în totalitate, comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 aprilie 2021, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Obiectivul CET Brașov, înființat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Brașovului cât și pentru brașoveni, se află în procedură de insolvență din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Brașov, unicul acționar al acestei societăți.
În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanță organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiții de supraofertare, conform Legii nr. 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la prețul total de 16.843.950 euro.

În acest context, în perioada februarie 2021 – martie 2021, inculpatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine și pentru alții, susținând că are posibilitatea reducerii prețului de vânzare al obiectivului CET Brașov, de la suma de 17.000.000 euro, la suma de 11.000.000 euro și lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF București, ANAF Brașov, a Ministerului Mediului, a Consiliului Județean Brașov și a Primăriei Brașov.

Totodată, inculpatul l-ar fi asigurat pe martor că îi va determina pe funcționarii publici implicați în procedura de vânzare a bunurilor aparținând Statului român să scadă prețul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafețe de teren, deși aceste mențiuni nu erau trecute în caietul de sarcini și că îl va ajuta în vederea obținerii autorizației de demolare într-un termen scurt.
Pentru a crea aparența unei tranzacții legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea și depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în prețul unui contract de consultanță.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 9 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 4121 additional Info on that Topic: mainnews.ro/trafic-de-influenta-pentru-cet-brasov-procurorii-dna-au-retinut-o-persoana-care-ar-fi-promis-ca-poate-reduce-pretul-de-vanzare-pentru-4-milioane-de-euro/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/trafic-de-influenta-pentru-cet-brasov-procurorii-dna-au-retinut-o-persoana-care-ar-fi-promis-ca-poate-reduce-pretul-de-vanzare-pentru-4-milioane-de-euro/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/trafic-de-influenta-pentru-cet-brasov-procurorii-dna-au-retinut-o-persoana-care-ar-fi-promis-ca-poate-reduce-pretul-de-vanzare-pentru-4-milioane-de-euro/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/trafic-de-influenta-pentru-cet-brasov-procurorii-dna-au-retinut-o-persoana-care-ar-fi-promis-ca-poate-reduce-pretul-de-vanzare-pentru-4-milioane-de-euro/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *