Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou și Revelion

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 31 decembrie 2021

Anul 2021 a ajuns la final și doar câteva ore ne mai despart de 2022. Este al doilea an în care petrecem Revelionul în plină pandemie de COVID-19, deși numărul cazurilor noi a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni. De menționat este că autoritățile au relaxat măsurile, astfel încât noaptea dintre ani poate fi petrecută ca în anii dinaintea pandemiei, până la orică oră vrem.

Ca să ne luăm gândul de la evenimentele nefericite din acest an, care oricum aduc ghinion potrivit datinilor, haideți să vedem ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Anul Nou.

Tradiții și obiceiuri de 31 decembrie, ajunul Anului Nou

La fel ca în ziua de 24 decembrie, copiii merg la colindat, cu Plugușorul, acesta fiind probabil cel mai cunoscut obicei de Ajunul Anului Nou.

În ultima zi din an este bine să îți achiți toate datoriile pe care le-ai acumulat pe parcursul anului și să îți plătești toate facturile, astfel încât să nu ai datorii și probleme cu banii în noul an.

De asemenea, este indicat să ierți persoanele care ți-au greșit și să te împaci cu oamenii cu care te-ai certat, pentru a alunga ghinionul și pica pe care ți-o pot purta aceștia.

Tradiții și obiceiuri pentru noaptea de revelion

Noaptea dintre ani trebuie să ne prindă veseli, fără lacrimi în ochi. Potrivit unor superstiții, cine e prins plângând în noaptea de revelion sau în prima zi a anului va avea parte de necazuri tot anul.

De asemenea, la cumpăna dintre ani trebuie să purtăm haine noi, pentru prosperitate, și neapărat un articol vestimentar să fie de culoare roșie, cum ar fi lenjeria intimă, căci se spune din bătrâni că acest lucru aduce noroc și dragoste.

De asemenea, o altă tradiție este să mănânci 12 boabe de struguri, pentru fiecare lună din an, pentru a avea parte de bogăție pe tot parcursul anului nou.

În plus, trecerea dintre ani nu trebuie să te prindă fără bani în buzunar. În caz contrar, potrivit superstițiilor, vei fi sărac tot anul. Și nu uita să facă gălăgie, cât de tare poți, pentru a alunga spiritele rele!

Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

Tradiții și obiceiuri de 1 ianuarie

Se spune că nu este bine să plătești facturi sau să împrumuți bani cuiva în prima zi din an, ca să nu te urmărească ghinionul tot anul. Nici curățenia nu este indicată pe 1 ianuarie. De asemenea, potrivit unor superstiții, nu este bine nici să duci gunoiul în prima zi din an, pentru că îți dai afară norocul din casă.

Totodată, pentru a avea parte de noroc tot anul, trebuie să te asigur că prima persoană care îți intră în casă în noul an este un bărbat. Dacă o femeie este prima care trece pragul casei, vei avea parte de ghinion tot anul.

După cum precizam anterior, în prima zi din noul an nu se plânge, altfel atragem evenimente nefericite pe tot parcursul anului nou.

Un obicei foarte popular care aduce bucurie copiilor este mersul cu sorcova, în cursul dimineţii. Gazdele care îi primesc pe colindători vor avea parte de noroc și, potrivit obiceiului, dau fructe și nuci celor mici.

Nu în ultimul rând, în prima zi din an, se rostește o dorință. Potrivit superstițiilor, aceasta se va îndeplini în anul ce vine.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW