Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Tarifele de producție a energiei termice se dublează în mai multe orașe din țară

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 octombrie 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat miercuri, 27 octombrie, tarifele de producție a energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție în mai multe orașe din țară. 

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la Arad, unde prețul s-a majorat cu 94%, de la 163 lei/MWh la 318 lei/MWh. În cazul Elcen, principalul producător al energiei termice în București, tariful a crescut de la 176 lei/MWh la 325 lei/MWh, ceea ce reprezintă o majorare de 86,5%.

Conform ANRE, aceste creșteri sunt cauzate de majorarea prețului gazelor naturale, de circa 120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de 140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport, și cu circa 23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. La asta se adaugă și faptul că prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

ANRE precizează că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt prețurile de livrare a energiei termice livrate populației. Prețul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea prețului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preț și prețul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preț astăzi), precum și tarifele de transport și distribuție a energiei termice. Acest preț local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local. De asemenea Consiliul local al are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local.

Preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW