Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Timișoara a devenit Capitală Europeană a Culturii 2023

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2023 Etichete: , ,

Începând de vineri, 17 februarie, Timișoara a devenit Capitală Europeană a Culturii, alături de Eleusis (Grecia) și Novi Sad (Serbia). Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, i-a fost înmânat de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, primarului Timişoarei, Dominic Fritz.

Potrivit responsabililor de implementarea programului, prin desemnarea Timişoarei cu titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, oraşul şi-a modelat obiectivele axându-se pe influenţa pe care oamenii o au asupra comunităţii în care trăiesc. Astfel, ne propunem să devenim un oraş în care excelenţa culturală să primeze, oferind cetăţenilor noştri încrederea că prin implicare şi participare vom putea produce schimbări semnificative în oraşul Timișoara.

Regiunea Banatului, şi-a format de-a lungul secolelor o paletă culturală diversificată, fiind locul care la momentul actual găzduieşte peste 30 de comunităţi culturale printre care se numără românii, germanii, maghiarii, sârbii, croații, italienii, spaniolii și bulgarii.

Această paletă culturală este plusul de valoare al orașului deoarece a determinat apariţia unor entităţi publice dedicate special cetăţenilor europeni stabiliţi în Timişoara.

Programul de acordare a titlului de „Capitală Europeană a Culturii” a fost conceput pentru a sprijini bogăția și diversitatea culturală europeană și pentru conștientizarea istoriei și a valorilor europene comune. Aceasta a fost ideea care a stat la baza lansării lui, în iunie 1985, de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, la iniţiativa doamnei Melina Mercouri, ministrul culturii al Greciei la acea perioadă și omologul său francez Jack Lang. Impactul pozitiv pe care l-a avut acordarea titlului în ultimele trei decenii a plasat initiativa printre cele mai de succes programe ale Uniunii Europene. Titlul a fost purtat de 70 de orașe din peste 30 de țări iar programul a devenit atât o platformă cheie pentru poziționarea la nivel internațional al orașelor cât și un catalizator al regenerării economice și culturale.

Pregătirea unei Capitale Culturale Europene este o oportunitate pentru oraşul desemnat de a se dezvolta în plan cultural, social şi economic, procesul contribuind la dezvoltarea urbană, a industriilor creative şi la promovarea imaginii oraşului respectiv pe plan internaţional. Statutul de Capitală Culturală Europeană generează sute de lucrări de construcţie şi restaurare, sute de evenimente culturale în anul în care orașul respectiv deţine titlul, servicii pentru toate acestea şi, implicit, noi locuri de muncă, intrarea oraşului în topul destinaţiilor turistice. Cu alte cuvinte, titlul conferă oraşului posibilitatea modernizării infrastucturii, a atragerii de noi investiţii, a dinamizării imaginii oraşului şi a întregii regiuni.

Investiții de 150 milioane euro

Potrivit primarului Dominik Fritz, municipalitatea va investi în nu mai puțin de 150 milioane euro în infrastructura culturală a orașului.

„Am făcut un calcul pentru toate cheltuielile şi pentru programul cultural sunt 44 de milioane de euro, dar acestea sunt costuri din momentul în care am câştigat candidatura. În total sunt 150 de milioane de euro investiţi în infrastructura culturală. Nu toate sunt proiecte care vor fi deschise anul acesta. Vom transformăm cinematografe vechi, turnuri de apă…”, a explicat primarul oraşului.

Iohannis: Unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului

Președintele Klaus Iohannis nu a participat la evenimente, însă a transmis un mesaj prin intermediul consiliului său pentru cultură, Sergiu Nistor.

„Vă transmit dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor Timişoarei felicitările mele şi urez mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului de pe Bega din secolul XXI. Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi îşi valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile”, a transmis şeful statului.

Ciucă: Sunt convins că Timişoara va continua modelul Sibiului

Premierul Nicolae a ajuns vineri la Timișoara și a susținut un discurs pe scena Operei.

„Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timişoara, pentru a participa împreună la ceremonia de lansare «Timişoara, Capitală Culturală Europeană a anului 2023». Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României. Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul oraşului Sibiu, primă gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecţiile Sibiului, oraş în care am avut bucuria să revin ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea, pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timişoara va continua modelul şi va străluci în acest an, aşa cum sugestiv indică motto-ul «Revarsă-ţi lumina, Luminează-ţi oraşul». Timişoara nu este doar oraşul-martir care a aprins scânteia libertăţii în 1989 – «Azi la Timişoara, mâine în toată ţara!». Timişoara este oraşul-punte între comunităţile culturale din Europa, care emană neîncetat vibraţiile de cooperare, dialog şi creativitate în rândul generaţiilor sale seculare unite în diversitate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii