Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


DIICOT confirmă problemele la SCOMAR. Sistemul nu a funcționat atunci când în România au fost aduse două tone de cocaină

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 iulie 2020 Etichete: , , ,

Ancheta DIICOT în cazul cocainei descoperite la malul mării a scos la iveală grave vulnerabilități ale Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR). Potrivit rechizitoriului din dosar obținut de Mainnews, procurorii au descoperit că sistemul menit să protejeze granița maritimă a UE nu a funcționat chiar în momentul în care traficanții s-au apropiat de țărm cu 1,8 tone de cocaină.

„Cu privire la disfuncționalitățile sistemului de supraveghere S.C.O.M.A.R.(Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră), în registrele de informări operative de la G.N. Sulina și Garda de Coastă Constanța figurează consemnat la data de 16.03.2019 faptul că radarele și camerele S.C.O.M.A.R. au fost oprite și faptul că despre acest aspect a fost informată conducerea,” arată DIICOT în rechizitoriul dosarului „Cocaină din Marea Neagră”.

Cu toate acestea, angajații de la punctul de lucru Sfântul Gheorghe nu au fost găsiți vinovați deoarece mentenanța sistemului nu intră în fișa postului lor

„Personalul de la Punctul de Lucru Sfântu Gheorghe nu are prevăzută în fișa postului manipularea consolelor sau sistemelor S.C.O.M.A.R., acest lucru fiind atributul exclusiv al Compartimentului de Comunicații și Informatică și Compartimentului Tehnico-Administrativ de la G.N. Sulina,” adaugă DIICOT.

Procurorii susțin că problemele apărute la SCOMAR pot fi analizate doar din perspectiva întârzierilor în derularea unor proceduri de mentenanță, între defecțiuni și infracțiuni nefiind făcută o legătură directă.

„Referitor la Sistemul S.C.O.M.A.R., disfuncțiile tehnice apărute în funcționarea acestuia nu reprezintă consecința comiterii vreunei fapte penale, acestea trebuind analizate din perspectiva derulării unor proceduri de mentenanță/achiziție, în termenii legali incidenti, iar intre defecțiuni și infracțiunile investigate în prezenta cauză nu există o conexitate etiologică. Ca atare, se va dispune clasarea pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală,” mai susțin procurorii.

Șpăgi de 1000 de euro la polițiști

Potrivit procurorilor, inculpații din dosar au fost depistați de un echipaj de poliție în timp transportau ilegal șalupa folosită la aducerea drogurilor. Pentru a scăpa de probleme, inculpații i-au mituit pe doi polițiști din Ilfov cu câte 1000 de euro.

„Din localitatea Mogoșoaia, judeţul Ilfov, aceștia s-au deplasat cu autoturismul marca Audi A6 la km 19 de Autostrada A2, au atașat peridocul pe care se afla ambarcațiunea cu nr. * și s-au deplasat pe centura munipiului București, suspectul L.G.D. fiind șoferul, ceilalţi doi fiind pasageri, respectiv inculpatul R.P.L.P. pe locul din dreapta faţă, iar coinculpata M.I. pe bancheta din spate. Pe centura munipiului București, în apropiere de reprezentanța Honda-Toyota, aceștia au fost opriți de către un echipaj de poliție din cadrul I.P.J. Ilfov, iar inculpații M.I. și R.P.L.P. au remis celor doi agenți de poliție rutieră, respectiv inculpaților POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN și BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL, câte 1000 euro fiecăruia, deoarece peridocul nu corespundea specificațiilor tehnice, iar suspectul L.G.D. nu deținea categoria de permis de conducere adecvată conducerii pe drumurile publice a ansamblului rutier format din autoturism şi remorcă (peridoc), respectiv avea permis de conducere numai pentru categoria B şi nu pentru categoria B+E,” susțin procurorii DIICOT.

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *