Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


The Guardian: Cinci scenarii pentru următoarele șase luni de război în Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 august 2022

Miercuri, 24 august, zi în care Ucraina își sărbătorește Ziua Independenţei, se împlinesc șase luni de la începerea războiului cu Rusia. Cotidianul The Guardian a publicat un articol în care a prezentat cinci scenarii plauzibile pentru următoarele șase luni de război în țara vecină. 

1. Războiul va mai dura cel puțin încă un an, dar la intensitate scăzută

Cu toate că au trecut șase luni de război, nici Ucraina, nici Rusia, nu sunt pregătite să înceteze lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să lupte, nu doar cu adversarul său direct, ci și cu Vestul. 

Nu au mai existat negocieri între cele două părți de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și din alte părți din teritoriile ocupate de ruși la nord de Kiev. 

2. Ucraina poate plusa prin luptele de gherilă

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, dar un oficial de rang înalt al administrației prezidențiale a recunoscut în privat că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia pentru a organiza atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar deși acest lucru va reduce eficiența invadatorului, este puțin probabil ca invadatorii să colapseze doar de la asta și să cedeze în mod voluntar Hersonul, cum speră unii oficiali ucraineni. 

3. Rusia și-ar putea îndrepta atenția spre menținerea teritoriilor ocupate și anexarea lor

Kremlinul nu are un nou plan ofensiv în afară de atacurile în masă și distrugerea orașelor. Face acest lucru în parte pentru că este eficient și, în parte, pentru a minimiza victimele, după ce a pierdut, conform unor estimări occidentale, 15.000 de soldați până acum. Continuă să adopte această strategie în jurul lui Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, parțial pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări Herson.

Este posibil ca Kremlinul să nu fi atins ceea ce spera la începutul războiului, dar Rusia deține acum zone mari de teritoriu ucrainean în Est și Sud și vorbește în mod activ despre organizarea de referendumuri de anexare. Cu vremea rece care se apropie cu repeziciune, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce a ocupat.

4. Iarna va precipita o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru oricine se poate pregăti cel mai bine

Iarna este cea mai importantă în gândirea strategică pentru ambele părți, scrie sursa citată. Ucraina este deja îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial umanitar a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la 2 milioane de oameni trecând granița în Polonia.

Rușii văd iarna ca pe o oportunitate, iar Ucraina se teme că Rusia îi va ținti rețeaua energetică. Moscova dorește, de asemenea, să prelungească „durerea” vestului cu privire la costurile energiei și are toate stimulentele pentru a crește presiunea.

5. Occidentul, să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige sau doar să reziste

Ucraina ar fi fost învinsă fără ajutorul militar occidental, mai scrie cotidianul britanic. Dar, până acum, vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioane de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să treacă la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient material pentru a face acest lucru.

În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este în creștere. Nu există suficienți bani pentru reconstrucție – și multe case din nord-est și nord-vest de Kiev rămân dărâmate la cinci luni după ce rușii au plecat, adesea cu rezidenți disperați care trăiesc în garaje.

Persoanele care sunt strămutate în interior trebuie adesea să locuiască în școli sau grădinițe, locuri de cazare temporare în care oamenii se chinuie să rămână pentru o perioadă lungă de timp. Ucraina are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului; ajutorul și reconstrucția vor costa cu mult mai mult.

Foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


  • Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been blogging for?
    you made running a blog look easy. The full look of your web site is fantastic, as smartly as
    the content! You can see similar here dobry sklep

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *