Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Testarea bucureștenilor, amânată câteva zile. Gabriela Firea: Testele ajung în țară mai târziu decât am crezut

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că testarea celor 10.514 de bucureșteni va începe mai târziu decât data anunțată de PMB din cauza faptului că testele comandate nu au ajuns încă în România.

”Având în vedere opoziția unor decidenți la adresa proiectului nostru din București inițiat de Institutul Matei Balș și susținut logistic de Primăria Capitalei și primăriile de sector, suntem în perioada de reorganizare în interiorul grupului de inițiativa și suport. Am comandat testele. Din păcate, ajung în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Dar, cu siguranță vor veni în câteva zile: atât cele de anticorpi, cât și cele de antigeni. Este pregătit personalul, se lucrează la eșantion, la lista de persoane care vor fi testate și vom comunica la final rezultatul”, a declarat Gabriela Firea pentru HotNews.ro.

Inițial, primarul general a anunțat că testarea bucureștenilor va începe pe 30 martie.

Informații despre campania de testare la domiciliu în București

Potrivit PMB, campania de testare la domiciliu în București vizează un eșantion de 10.514 persoane. Referitor la data testării, informarea cu privire la aceste detalii este realizată de președinții de bloc, Poliția de proximitate și serviciile primarilor de sector.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase, Adrian Streinu Cercel, susținea, joi, că „preşedinţii de asociaţie si Poliţia de proximitate pot face acest lucru, îi vor informa pe cetateni cât se de poate de corect şi de civilizat. Este un lucru benefic pe care noi încercăm să-l punem la dispoziţia populaţiei”.

În cazul persoanelor care locuiesc la case, informarea se va face prin intermediul serviciilor primăriilor de sector.

„Orice date sau mesaje contrare prezentelor precizări sunt publicate cu rea intenție, fiind de natură să dezinformeze publicul larg și nicidecum să sprijine populația în înțelegerea modului de aplicare a campaniei”, susține PMB.

Astfel, acestea sunt cele mai importante date cu privire la campania de testare la domiciliu în București:

  • Campania va demara în data de 30 martie
  • Campania de testare la domiciliu reprezintă o evaluare ştiinţifică, un studiu necesar pentru a stabili care este nivelul de circulaţie a SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei din Bucureşti.
  • Testarea se realizează pe un eșantion stabilit, în prezent, la 10.514 persoane; în funcţie de rezultatele preliminare ale studiului , eşantionul poate fi redimensionat.
  • Rezultatele testării sunt necesare pentru a putea fundamenta cât mai corect viitoare decizii care privesc populația Bucureștiului;
  • Campania de testare la domiciliu nu suspendă actualele modalități de testare, stabilite la nivelul autorităților centrale: testarea personalului medical, a pacienților cu simptome sau testarea în alte localități continuă.
  • Testarea la domiciliu, realizată în București, este suplimentară față de cele realizate prin DSP și are scop diferit: nu doar diagnosticarea persoanelor, ci și prelevarea de date statistice cu privire la gradul de răspândire a virusului în rândul populației.
  • Criteriile de testare sunt stabilite de statisticieni.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *