Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ciolacu vrea noi taxe în România. Șeful PSD: O taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii ani

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și totodată liderul social-democraților consideră că în țara noastră este necesară o taxă de solidaritate pentru profiturile-record acumulate de companii în urma pandemiei și a războiului din Ucraina.

„Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimțite”, a transmis Marcel Ciolacu joi, 19 ianuarie, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Liderul social-democrat spune că scopul unei astfel de taxe de solidaritate ar fi acela de a ajuta „atât milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieții, cât și companiile românești, în special IMM-urile”

Marcel Ciolacu a mai precizat că va discuta cu reprezentanții mediului de afaceri din România, în vederea găsirii unei soluții.

„Voi propune mediului de afaceri din România să discutăm cu franchețe despre acest subiect în următoarele luni pentru a ajunge la o soluție fezabilă, care să producă atât mai multă solidaritate socială, cât și mai multă justețe economică!”, a conchis șeful PSD.

Taxa de solidaritate în energie

Guvernul a decis la sfârșitul anului 2022 impozitarea cu 60% a „extra-profiturillor” companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Amintim că OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă, conform News.ro. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii