Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Termenul pentru obligativitatea montării repartitoarelor, amânat din nou

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2022

Comisia pentru energie din Senat a decis miercuri, 26 octombrie, amânarea cu încă un an, până la 31 decembrie 2023, a termenului de intrare în vigoare a Ordonanței privind obligativitatea montării repartitoarelor. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

În 2020, Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat o Ordonanță privind obligativitatea montării repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie termică la nivelul fiecărei gospodării. Termenul inițial de intrare în vigoare a acestei prevederi era 31 decembrie 2021, însă în Camera Deputaților a decis prorogarea cu un an a termenului de intrare în vigoare.

Spre o nouă amânare

Deși teoretic o astfel de măsură ar putea duce la reducerea consumului de energie, chestiune extrem de importantă pe fondul creșterii prețurilor și a războiului asupra Ucrainei, autoritățile nu au făcut niciun pas concret pentru a pregăti populația în vederea impunerii unei astfel de obligativități.

Prin urmare, există șanse extrem de mari ca intrarea în vigoare să fie din nou amânată. Comisia pentru energie din Senat a decis miercuri, 26 octombrie, la propunerea senatorilor USR Silvia Dinică și Cristian Bordei, amânarea cu încă un an, până la 31 decembrie 2023, a termenului de intrare în vigoare a Ordonanței.

„Prețurile la energie au escaladat. Au existat oameni care s-au plâns că prețul plătit nu a reflectat consumul. A existat și o problemă tehnică. Pentru ca repartitoarele să înregistreze corect costurile, în cazul sistemelor pe verticală, trebuie să se facă o echilibrare hidraulică. Situația nu era mult diferită de momentul decembrie 2021”, a declarat Silvia Dinică pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii