Termenul pentru încasarea celei de-a doua tranșe de plată din PNRR a expirat. Boloș: Este un proces normal / Clarificări de la Comisia Europeană
Termenul prevăzut de regulamentul Comisiei Europene pentru a vira României cea de-a doua cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a expirat miercuri, 15 februarie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că Executivul încă poartă discuții cu Comisia Europeană pe tema unor jaloane și ținte „sensibile”, dar și că este o procedură normală, care poate să dureze încă 30 de zile.
Cererea de plată numărul 2, de 3,2 miliarde de euro, a fost trimisă Comisiei Europene la finalul anului trecut, la jumătatea lunii decembrie. Acolo sunt cuprinse jaloane precum Legea avertizorilor de integritate sau planul privind decarbonizarea.
„Suntem în perioada în care transmitem informații aferente acestor jaloane și ținte, transmitem documente suplimentare pe care le solicită Comisia, iar jaloanele sensibile rămân cele care privesc avertizorii de integritate, jalonul care privește decarbonizarea și cadrul legal pentru decarbonizare și avem și componenta de energie cu apelurile pe hidrogen și pe cogenerare. Vom primi și tura a doua de clarificări, dar e un proces normal pe care îl derulăm de fiecare dată pentru fiecare cerere de plată. Poate să dureze încă 30 de zile”, a explicat Marcel Boloș.
Clarificări de la Comisia Europeană
Reprezentanța Comisiei Europene în România a transmis că încasarea celei de-a doua tranșe de plată din PNRR nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Executivului comunitar, după cum se arată într-un comunicat de presă, citat de News.ro.
Reacția vine după ce G4Media a scris marți, 14 februarie, că Guvernul României ar fi primit la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare din partea Comisiei Europene prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în PNRR.
Comisia Europeană a specificat că reforma pensiilor „speciale”, care a ridicat semne de întrebare la Bruxelles, nu se află în a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în a treia. Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să „îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan”.
„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune sursa citată.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii