Tensiunile Serbia-Kosovo: Belgradul respinge un plan de normalizare a relațiilor, propus de statele europene
Guvernul de la Belgrad consideră că o propunere lansată de Germania și Franța, prin care pot fi normalizate relațiile Serbia-Kosovo și care include recunoașterea independenței fostei sale provincii, este „inacceptabilă”, relatează duminică, 6 noiembrie, Agerpres.
Deși planul realizat de Franța și Germania nu a fost publicat, informațiile din presa regională arată că ar putea fi vorba de acceptarea independenței Kosovo și intrarea fostei regiuni sârbe ca stat suveran în Organizația Națiunilor Unite, în schimbul ajutorului financiar acordat de Uniunea Europeană Serbiei și posibilitatea unui proces mai rapid de intrare în UE.
„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?(…)Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (n.r. Serbiei) în Uniunea Europeană”, a declarat, sâmbătă, ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, la un post de radio local.
Totodată, ministrul sârb de Externe a mai menționat că baza de la care se pornește, anume recunoașterea Kosovo drept stat independent, „este inacceptabilă” pentru Serbia.
Oficialul de la Belgrad a precizat că aceeași poziție a fost adoptată de Consiliul Securității Naționale, care a mai luat decizia de a nu aplica sancțiuni Federației Ruse, pentru invazia declanșată de Vladimir Putin asupra Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: Germania cere Serbiei să aleagă între Uniunea Europeană și Federația Rusă
Vineri, Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, menționa că propunerea Franței și Germaniei ar fi „un progres” și „un salt înainte” în procesul de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo, pe care îl cataloghează extrem de important în marja aderării celor două state la Uniunea Europeană.
Kosovo și-a declarat independența în anul 2008, pe care au recunoscut-o majoritatea statelor europene și SUA. România, în schimb, nu recunoaște independența fostei provincii sârbe.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE TENSIUNILE DINTRE SERBIA ȘI KOSOVO: Cresc din nou tensiunile la granița Serbiei cu Kosovo, în conflictul plăcuțelor de înmatriculare
Sursă foto: Uniunea Europeană
Comentarii