Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Cresc din nou tensiunile la granița Serbiei cu Kosovo, în conflictul plăcuțelor de înmatriculare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Conflictul dintre Serbia și Kosovo a revenit din nou în prim plan, după ce autoritățile kosovare au început să le ceară membrilor minorității sârbe din provincie să își schimbe plăcuțele de înmatriculare. Autoritățile de la Belgrad au ridicat nivelul de alertă al Armatei și au acuzat miercuri, 2 noiembrie, că „drone necunoscute” au apărut la graniță încercând să preia informații despre pozițiile trupelor sârbe, relatează Euronews.

Ca răspuns, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić a cerut forțelor aeriene sârbe să intercepteze dronele, dar aparatele de mici dimensiuni ar fi dispărut înainte ca avioanele de luptă să ajungă la graniță.

Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabić, susține că dronele, ale căror origine este necunoscută, ar fi fost observate în timp ce preluau informații despre trupele sârbe staționate la granița cu Kosovo.

Trupele sârbe au fost amplasate la începutul săptămânii la granița cu Kosovo cu un nivel de alertă ridicat, pe fondul conflictului legat de plăcuțele de înmatriculare kosovare.

Nu planificăm un război, dar trebuie să fim pregătiți. Suntem gata să continuăm dialogul cu Priștina”, a spus ministrul sârb al Apărării, Milos Vučević.

Problema plăcuțelor de înmatriculare

Guvernul de la Priștina a decis impunerea, de la 1 august, schimbării plăcuțelor de înmatriculare auto sârbești cu unele kosovare.

Numai că decizia autorităților kosovare a dus la un conflict cu minoritatea sârbă din regiune, iar în august sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne și alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări – Jarinje și Brnjak. Detalii, aici.

Astfel, autoritățile de la Priștina au fost nevoite să amâne decizia până la 1 noiembrie. Pe 28 octombrie, la presiunea Occidentului, Kosovo a anunțat un plan gradual, potrivit căruia sârbii kosovari vor fi notificați, între 1 și 21 noiembrie, ulterior amendați, între 21 noiembrie și 21 ianuarie 2023, și, după 21 ianuarie, forțați să folosească plăcuțe de înmatriculare provizorii, notează Balkan Insight.

Ulterior, după 21 aprilie, plăcuțele de înmatriculare sârbești nu vor mai fi recunoscute pe teritoriul fostei provincii sârbe, care și-a declarat independența în 2008, dar care nu este recunoscută de Serbia (și nici de România, dar este recunoscută de majoritatea statelor UE și SUA).

Ne arătăm seriozitatea prin implementarea deciziei noastre, dar, în același timp, vom da o șansă celor care vor să se integreze. Este un mod de a implementa legea, dar în același timp de a răspunde sensibilității internaționale legată de pace și securitate”, a spus premierul kosovar, Albin Kurti.

La rândul lui, ministrul kosovar de Interne, Xhelal Sveçla, a cerut minorității sârbe să se supună deciziei guvernului și să nu fie „pionii intereselor politice”.

În schimb, Uniunea Europeană le-a transmis celor două guverne că, dacă vor să intre în blocul comunitar, trebuie să aibă o relație normală, în condițiile în care Occidentul a încearcă să medieze conflictul dintre Serbia, susținută și de Federația Rusă, și Kosovo.

CITEȘTE ȘI: Germania cere Serbiei să aleagă între Uniunea Europeană și Federația Rusă

Belgradul a pierdut controlul provinciei în anul 1999, după ce, pe fondul represiunii la care au fost supuși etnicii albanezi din regiune de regimul sârb, a fost declanșat un război în care a intervenit inclusiv NATO, care, ulterior, a păstrat trupe de menținere a păcii în Kosovo.

Potrivit Acordului Kumanov, semnat în 1999, care a dus la încheierea conflictului militar, Serbia a promis că nu va mai interveni cu armata în provincie.

Sursă foto: Kosovo Force – KFOR / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW