Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Tensiuni la Jocurile Olimpice: O sportivă din Belarus, forțată să se întoarcă în țara sa natală după ce și-a criticat public antrenorii

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 august 2021

O sportivă din Belarus, aflată la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, și-a criticat public antrenorii, iar duminică, 1 august, a fost forțată să se întoarcă în țara sa natală, fiind adusă cu forța la aeroport. Krystsina Timanovskaya și-a petrecut noaptea de duminică spre luni într-un hotel, sub protecția poliției japoneze, potrivit BBC.

Timanovskaya ar fi trebuit să concureze la două probe ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo, anume sprintul de 200 de metri de luni și ștafeta 4×400 metri de joi. Sportiva s-a plâns în mediul online că nu a fost anunțată la timp că va fi nevoită să concureze la ștafeta 4×400 de metri, după ce colegii ei din echipa olimpică nu au primit undă verde pentru a participa.

Ulterior, aceasta susține că mai mulți oficiali ai echipei olimpice a Belarus au venit duminică în camera ei și i-au dat o oră să își împacheteze bagajul, înainte de a fi escortată la Aeroportul din Tokyo. Kystsina Timanovskaya a acuzat că a fost presată să se întoarcă acasă și a cerut ajutor din partea Comitetului Olimpic Internațional și din partea Fundației Solidaritatea Sportivă din Belarus, creată pentru a proteja sportivii în timpul protestelor anti-Lukashenko.

Sportiva și-a petrecut seara la un hotel de lângă aeroportul din Tokyo, aflându-se sub protecția poliției japoneze. Timanovskaya a cerut luni azil politic din partea Poloniei, potrivit Fundației Solidaritatea Sportivă.

Oficialii echipei olimpice a Belarus au precizat că sportiva Krystsina Timanovskaya a fost dată afară din echipă din cauza stării sale emoționale.

Context

În urmă cu aproape un an, după alegerile prezidențiale din Belarus, încheiate cu victoria lui Alexander Lukashenko, dar contestate de opoziție pe fondul acuzațiilor de fraudă, o serie de proteste au fost organizate pentru înlăturarea de la putere a dictatorului care conduce țara încă din anul 1994.

Manifestațiile au fost înăbușite, iar cei care au făcut opoziție lui Lukashenko fie au fost arestați, fie s-au exilat în alte țări din Europa. Sportivii care l-au contestat pe președinte, de exemplu, au pierdut finanțarea dată de Guvern și au fost îndepărtați din loturile naționale, motiv pentru care a fost înființată Fundația Solidaritatea Sportivă.

Printre disidenți se numără și jurnalistul Roman Protasevich, fondatorul Nexta, un canal de Telegram cu 1,7 milioane de urmăritori ce a fost folosit de cetățenii bieloruși pentru a comunica și a expune abuzurile autorităților din timpul protestelor, întrucât media din țară este controlată de stat și, implicit, de Alexander Lukashenko.

Zborul Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat în luna mai de autoritățile din Bielorusia și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident, fiind căutat în țara sa natală pentru implicarea în manifestațiile îndreptate împotriva liderului.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistul Roman Protasevich, adus de autoritățile de la Minsk la o conferință de presă / Corespondent BBC: A fost adus din detenție, nu a avut niciun cuvânt de spus. Am decis să plecăm

Sursă foto: Reuters / BBC

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW