Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Jurnalistul Roman Protasevich, adus de autoritățile de la Minsk la o conferință de presă / Corespondent BBC: A fost adus din detenție, nu a avut niciun cuvânt de spus. Am decis să plecăm

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 iunie 2021

Roman Protasevich, arestat luna trecută la Minsk, a fost adus luni de autoritățile din Belarus la o conferință de presă, unde s-a discutat despre deturnarea avionului Ryanair, eveniment în urma căruia jurnalistul dizident a fost încarcerat, relatează BBC.

Reporterul BBC prezent la conferința de presă a autorităților de la Minsk a părăsit sala în momentul în care l-a văzut pe Roman Protasevich, în semn de protest față de felul în care jurnalistul este tratat în Belarus. Acesta susține că Protasevich a fost obligat să apară în fața colegilor de breaslă.

Gestul reporterului BBC a fost urmat de alți diplomați străini prezenți în sala unde a fost organizată conferința de presă.

Întrucât domnul Protasevich a fost adus din detenție la ședință și aproape sigur neavând niciun cuvânt de spus în această privință, am decis să plecăm. La scurt timp după aceea, câțiva diplomați străini au urmat de asemenea exemplul”, a transmis corespondentul BBC la Minsk, Jonah Fisher.

Belarus neagă în continuare informațiile potrivit cărora avionul Ryanair a fost forțat să aterizeze în Minsk pe 23 mai și continuă să afirme că a fost vorba de o amenințare cu bombă.

Roman Protasevich, ținut într-o închisoare a KGB din Minsk, a declarat că se simte bine și că nu a fost bătut. În plus, acesta a mai spus că își dorește repare daunele aduse prin participarea sa la protestele împotriva dictatorului Lukashenko.

CITEȘTE ȘI: Roman Protasevich, mărturisiri și laude pentru Lukashenko într-un interviu publicat de televiziunea de stat din Belarus / Tatăl jurnalistului: L-au distrus și l-au forțat să spună ceea ce era necesar

Arestat pe 23 mai, după un zbor deturnat

Zborul Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat, pe 23 mai, de autoritățile din Belarus și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Roman Protasevich și pe partenera acestuia, Sofia Sapega.

Acesta era căutat în țara sa natală pentru implicare în manifestațiile de protest organizate pentru înlăturarea de la putere a lui Alexander Lukashenko, dictatorul care conduce cu mână de fier Belarus din anul 1994.

Roman Protasevich a lucrat pentru Radio Europa Liberă și este fondatorul canalului de Telegram Nexta, cu 1,7 milioane de urmăritori. Acesta a fost reținut imediat după aterizarea aeronavei Boeing 737-800 la Minsk.

Sursă foto: BBC

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW