Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Tensiuni diplomatice Ungaria – România. MAE, scrisoare către ambasadorul maghiar- SURSE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 august 2021

România consideră „extrem de nepotrivit” discursul prin care președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Peninsulei Crimeea cu Tratatul de la Trianon, în urma căruia Transilvania a intrat în componența României, într-un răspuns trimis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ambasadorului Ungariei la București, potrivit unor surse Main News.

Răspunsul MAE a fost trimis în cursul zilei de marți, 24 august, către ambasadorul Ungariei la București. Diplomații români au considerat că ar fi mai bine să nu dea amploare reacției, pentru a nu intra în jocul părții ungare și a nu amplifica tensiunile deja existente dintre cele două țări.

Având în vedere că discursul președintelui Ungariei a fost rostit în cadrul unui Summit găzduit de Ucraina, partea română arată că o reacție imediată, în cadrul Platformei Crimeea, ar fi fost nepotrivită în acel context, mai ales că autoritățile de la Kiev nu au reacționat după discurs.

Analist: O jignire în față. Reacția MAE trebuie să fie fermă

Expertul în geopolitică Dan Dungaciu a explicat, pentru Main News, că declarația președintelui Ungariei face parte dintr-o strategie de comunicare diplomatică și nu trebuie văzută ca o „gafă”.

Când un lucru devine obicei de comunicare, mai importantă este reacția pe care o adopți. Ce a spus domnul Áder este, evident, incalificabil și inacceptabil. A echivalat toate acordurile în urma Primului Război Mondial cu acțiuni ilegale, totul este nelegitim, pentru că au fost de fapt ocupații, asta înseamnă comparația dintre Trianon și ocupația ilegală a Crimeei, că și Trianonul a fost o chestie ilegală și tot ce a urmat după stă sub același registru. Altfel spus, România este Rusia, ca și comportament, iar Ungaria este Ucraina”, a declarat Dan Dungaciu, pentru Main News.

Astfel, profesorul universitar arată că reacția statului român trebuia să fie fermă, de a stopa acest stil diplomatic adoptat de Ungaria.

Echivalențele acestea nu sunt întâmplătoare, sunt o jignire în față. Când constați că aceste lucruri sunt obiceiuri, nu sunt gafe, trebuie să reacționezi ca atare. Reacția MAE este surprinzătoare, pentru că se pleacă de la ipoteza că asta a fost o gafă. Atunci, ca să nu se escaladeze, a trimis un mesaj Ambasadei Ungariei la București. Asta nu a fost o gafă, e o activitate susținută. Asta înseamnă anularea oricăror linii roșii în relația cu România, o delegitimare a României în Transilvania pe toate căile, o internaționalizare a conflictului prin ideea că există o problemă nerezolvată între cele două state, aici e marea problemă”, a precizat analistul pe politică externă.

Context

Luni, 23 august, la Summit-ul „Platforma Crimeea”, găzduit de Ucraina, la care au participat premierul României, Florin Cîțu, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și delegații ale altor țări din UE și ai altor organizații internaționale, președintele Ungariei a comparat anexarea Peninsulei Crimeea cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, în urma căruia românii au căpătat Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul.

În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, este o parte din discursul președintelui ungar.

Florin Cîțu a fost criticat în România că nu a reacționat în urma discursului rostit de președintele ungar.

România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei. Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria”, a fost reacția principalului lider al opoziției, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Premierul și-a motivat marți seară decizia de a nu reacționa, argumentând că „aceste lucruri le discutăm aici, la București”.

Am fost la un summit, care are nişte reguli foarte clare, în care am susţinut, şi aici mă surprinde că nu interesează pe foarte multă lume, am văzut atacurile celor de la PSD, am susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina, dreptul de a avea şcoală în limba maternă. Am susţinut aceste drepturi la fiecare întâlnire, chiar şi la bilaterala cu premierul Ucrainei şi acesta este mesajul meu ferm pe care l-am transmis acolo. Acesta era obiectivul pentru care am mers acolo. Ştiţi că aceste summituri au un mod foarte clar de a se desfăşura”, a declarat Florin Cîţu, marţi seară, 24 august, citat de Agerpres.

Președintele Camerei Deputaților și fost premier, Ludovic Orban, a catalogat declarația președintelui Ungariei drept „belicoasă, care n-are nicio legătură cu realitatea istorică” și le-a cerut autorităților de la București să reacționeze, întrucât o astfel de declarație „nu poate fi lăsată fără răspuns”.

Acolo era cu totul şi cu totul alta temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României”, a fost reacția lui Ludovic Orban.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW