Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Tătaru, despre echipamentele neconforme din spitale: Am aflat când doctorul Arafat m-a sunat / Am solicitat Unifarmului să retragă aceste măşti

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că a aflat de la Raed Arafat că în mai multe spitale din ţară există măşti neconforme și că a solicitat la acea vreme companiei Unifarm să retragă acele echipamente din unitățile medicale. 

“Prima dată am aflat când doctorul Afarat m-a sunat că în Primire Urgenţe există nişte măşti neconforme. Am sesizat Unifarmul să retragă aceste măşti. Nu mai ţin minte, dar la unităţi de primire urgenţe din mai multe spitale, care raportau coordonatorilor SMURD tocmai aceste măşti. Am solicitat Unifarmului să retragă aceste măşti, erau în baza unor contracte pe care Unifarmul le încheiase cu unităţile spitaliceşti respective, s-au retras”, a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, la Digi24.

Nelu Tătaru a mai spus că a încercat să gestioneze cât se poate de corect activitatea Ministerului Sănătății atunci când a semnalat niște probleme la Unifarm.

“Faptul că cineva sau ceva a profitat în acel moment de o pandemie, de o lipsă acută a echipamentelor pe piaţa internaţională, gestionând o achiziţie în acest fel, nu are niciun motiv să fie iertat, iar în momentul în care eu specificam de o lună de zile nişte probleme atât la Unifarm, cât şi la alte societăţi din subordinea Ministerului Sănătăţii, inclusiv în Ministerul Sănătăţii, a fost momentul când am încercat să gestionez cât se poate de corect activitatea Ministerului Sănătăţii, delimitându-mă de ce se întâmpla la aceste societăţi. A urmat după acea sesizare trimiterea Corpului de Control, în paralel era un Corp de Control şi din partea Ministerului de Finanţe, aceste controale s-au oprit când a început ancheta penală a DNA. În acest moment este această anchetă în desfăşurare şi deciziile le vom vedea”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Tătaru a mai afirmat că și calitatea materialelor de protecție din spitale ar putea fi o cauză care a condus la infectarea cadrelor medicale.

“Poate există o supoziţie, dar nu aş pune pe acest fapt… La început nu existau deloc aceste echipamente. De la o perioadă de teamă, de frică, au venit echipamentele, am trecut pe perioadă de relaxare, eram siguri de noi, au fost momente poate de supraglomerare a unităţilor de primire când treceam de la un bolnav la altul şi atunci neglijam un pic precauţiile, au fost şi momente când dezechiparea de un astfel de echipament era un moment în care te puteai infecta, dar şi calitatea materialelor poate fi cea care a dus la infectări în anumite situaţii”, a spus Tătaru.

Citește și Măștile achiziționate de Unifarm, testate în laboratorul Armatei/ Echipamentele de protecție filtrează doar jumătate din bacteriile nocive

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW