Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Măștile achiziționate de Unifarm, testate în laboratorul Armatei/ Echipamentele de protecție filtrează doar jumătate din bacteriile nocive

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 27 iunie 2020 Etichete: , ,

Măștile sanitare cumpărate de Unifarm, pentru care Adrian Ionel, directorul suspendat al companiei a fost acuzat de DNA de luare de mită, sunt neconforme, potrivit Rise Project.

Echipamentele medicale au fost testate în laboratorul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie al Ministerului Apărării Naționale și s-a constatat că sunt neconforme.

Sesizați din mai multe surse că măștile cumpărate de Unifarm nu asigură protecția anunțată pe etichetă, Rise Project a solicitat Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie al MApN să le testeze.

„Specialiștii militari scriu în raport că aerul trece atât de bine prin măștile turcești, încât filtrează abia jumătate din bacteriile nocive. Eficiența, deci, este mult sub limita impusă de standardele europene. Se situează pe la valoarea 45-63, cam la jumătate din norma de 95-98, în funcție de tipul de mască. 

În concluzie, laboratorul de testare susține că măștile turcești achiziționate și distribuite prin Unifarm sunt neconforme”, arată sursa citată.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru fapte de corupție săvârșite în timp ce autoritățile gestionau criza provocată de epidemia de coronavirus.

Adrian Ionel este acuzat de procurorii DNA de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. 

În calitate de director al Unifarm, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială astfel încât compania de stat să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19. Este vorba despre 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020. 

În plus de asta, Adrian Ionel este acuzat că a dobândit ilegal funcția de director general al Unifarm.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW