Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Sute de români blocați pe o insulă din Grecia/ „Nimeni nu pare să facă vreun efort”/ MAE: Ambasada României monitorizează situația

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 13 august 2019 Etichete: , , , , ,

Sute de români sunt blocați, de duminică, pe insula grecească Samothraki. Feriboturile care făceau legătura cu continentul s-au defectat iar, între timp, pe insulă au izbucnit și incendii de vegetație. În total 1500 de turiști așteaptă ca autoritățile să ia măsuri ca ei să poată părăsi insula.

Turiștii au fost nevoiți să doarmă în mașini, pe jos, în corturi sau în puținele locuri de cazare disponibile de pe insulă. Ei se plâng că autoritățile nu comunică suficient cu ei și atunci când o fac dau informații contradictorii.

Potrivit presei elene, o navă ar urma să vină abia miercuri. Ultima navă a plecat din portul Samothraki sâmbătă.

Transportul către Samothraki era asigurat de feribotul SAOS 2, care s-a defectat săptămâna trecută. Situația era deja alarmantă întrucât singura navă care ajungea pe continent era un vapor care putea transporta doar oameni. Autoritățile au anunțat, vineri, că s-a găsit un alt feribot și că situația a fost remediată însă nava s-a defectat a foua zi. Practic, de sâmbătă legătura cu insula Samothraki este imposibilă.

Româncă blocată pe insulă: „Suntem în incertitudine, sechestrați pe insulă”

O româncă aflată blocată pe insulă a explicat, pe pagina sa de Facebook, că este blocată pe insulă de duminică. Inițial trebuia să ia feribotul la ora 11.00, însă ulterior a aflat că nava va veni la ora 19.00, după care la ora 21.00. La ora 00:30, o navă a ajuns foarte aproape de port, însă s-a întors din drum, iar turiștii au rămas pe insulă. 

Sunt in portul de pe insula Samothraki (Grecia) de ieri dimineata de la 8. Trebuia sa avem feribot la ora 11. Acum, 26 de ore mai tarziu, suntem inca in incertitudine, sechestrati pe insula. Nimeni nu ne da nicio informatie, nimeni nu ne-a spus absolut nimic despre ce se intampla sau ce urmeaza sa se intample. (…)

Prima oara, cica li s a stricat sistemul online de achizitionat bilete. Mai apoi, cica li s-au stricat navele. Apoi, abia cu o zi inainte de data programata a plecarii noastre (alaltaieri), cica a intrat alta nava a unei alte firme pe itinerariu, care a venit noaptea tarziu, nerespectand niciun program, nicio ora, fara nicio informatie si care a ajuns pe continent (in Alexandroupolis) la ora 1 noaptea. Cand am ajuns noi in port, ieri dimineata, ni s-a spus ca nava va veni la ora 19 (desi noi am fi avut bilet pt ora 11). Peste multe ore, am aflat ca de fapt nava va veni la 21.

Am primit toate aceste informatii sunand in portul din Alexandroupolis, pe la consulate, facand vizite pe la autoritatea portuara s.a.m.d., insa absolut niciuna nu a fost corecta. De fapt, pe la ora 00:30, nava a ajuns f aproape de port, dupa care s-a intors inapoi, sub privirile noastre disperate.

Din nou nicio informatie. Ne-am chinuit sa cautam cazari, bineinteles ca totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, in vant, prin masini, care cum a putut. Noi am gasit un hotel la suprapret unde au incaput jumatate dintre noi. Nu ne-am putut caza in alt orasel/sat de pe insula pentru ca masinile trebuiau sa ramana in coada pentru feribot.

Azi de dimineata ne trezim ca din cauza conditiilor meteo, care trebuia sa plece din Alexandroupolis la ora 9 (de care, de asemenea, nu stiam ca a existat vreodata) , va pleca, de fapt, la ora 15:45, dar ca de fapt nici despre acesta nu se stie sigur daca va veni. Acum o ora aflam ca nici astazi nu exista feriboturi, tot din cauza vantului. Acum aflam ca de fapt e posibil ca nici maine sa nu plecam. Cu toate astea, continuam sa fim ademeniti cu cate un feribot imaginar care ba vine, ba nu vine, astfel incat nu putem nici sa ne facem vreun plan. Stie cineva ce se poate face?

Cumva, toata chestia asta pare cusuta cu ata alba si nimeni nu pare sa depuna vreun efort activ sa rezolve situatia. Oamenii raman fara bani, fara cazari, fara informatii si nimeni nu face nimic. Ce putem face? Are cineva vreo idee??„, a scris românca pe pagina sa de Facebook.

Incendii de vegetație în apropiere de port

Din cauza temperaturilor ridicate, în zonă au izbucnit incendii de vegetație. Situația este rezolvată de pompierii locali, care au fost anunțați că nu vor primi ajutoare externe din cauza faptului că niciun vapor nu poate ajunge pe insulă.

Update. Pompierii au reușit să stingă focul izbucnit. Conform MAE, „incendiul se află sub control și nu prezintă riscuri imediate pentru așezările din zonă”.

MAE a emis, săptămâna trecută, o atenționare de călătorie

Ministerul Afecrilor Externe a transmis o atenționare de călătorie pentru Samothraki, încă de săptămâna trecută. MAE avertiza că acea regiune a Greciei este vizată de un cod roșu de risc de incedii, pe fondul temperaturilor crescute.

În ceea ce privește situația românilor care nu pot părăsi insula, MAE a transmis că ” se caută soluții pentru deblocarea situației”.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, urmare a unor defecțiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli – Insula Samothraki și retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul  pasagerilor este asigurat doar de o ambarcațiune auxiliară. Conform informațiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent, se caută soluții pentru deblocarea situației

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 și cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență”, conform ministerului de Externe.

Conform MAE, Ambasada României la Atena monitorizează starea românilor din Samothraki.

„Ambasada României la Atena monitorizează îndeaproape evoluția incidentelor provocate de un incendiu de vegetație în insula Samothraki și este în legătură directă cu Celula de Criză instituită la nivelul autorităților elene.

Din informațiile obținute, incendiul se află sub control și nu prezintă riscuri imediate pentru așezările din zonă.

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt deosebit de puternic), circulația navelor este temporar suspendată”, transmite MAE.

 

sursa foto: Pixabay

 

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *