Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, după exploziile din Transnistria: Au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat marți, 26 aprilie, ce măsuri vor fi luate în țara vecină, în urma exploziilor de ieri și astăzi din Transnistria. Măsurile au fost anunțate la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova, echivalentul CSAT-ului din România.

Maia Sandu a menționat că autoritățile de la Chișinău „urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele”, care, potrivit analizelor evocate de președintele moldovean, sunt provocate de „forțe pro-război” din regiune, care „sunt interesate în destabilizarea situației”.

„Bună ziua, am convocat azi ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul incidentelor din regiunea transnistreană și în raport cu evoluția situației de securitate din regiune. Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Maiac.

Autoritățile din Republica Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilziarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea din țară. Chișinăul insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat Maia Sandu.

Ea a enumerat ce recomandări vor primi instituțiile publice, în acest context:

„1. creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
2. creșterea intensității patrulării și verificărilor pe terittoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. creșterea nivelului de alertă în ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
și 4. creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor resposnabile de asigurare a ordinii publice și securității”.

Totodată, Maia Sandu a făcut apel la calm și la informarea doar din surse verificate.

„Este o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenriea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false.

Solicităm instituțiilor mass-media, liderilor sociali și politici să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipularii emoționale de dragul ratingului”, a mai adăugat ea.

Președintele R. Moldova a mai avertizat persoanele care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor că „instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentativă de acest gen”.

„Aceste tensiuni se intâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău, dar teritoriul este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstarea cetățenilor e prioritatea noastră. Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene, rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova șansa la o viață pașnică și prosperă”, a conchis liderul de stat.

Ulterior, răspunzând unei întrebări, Maia Sandu a precizat că „exploziile din stânga Nistrului au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene”.

Context

Maia Sandu a convocat marți Consiliul Suprem de Securitate, după exploziile care au avut loc în ultimele 2 zile în Transnistria, regiune controlată de separatiștii pro-ruși.

Două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea Transnistria, au explodat în dimineața zilei de marți, la o zi după ce un alt atac a avut loc la așa-zisul Minister al Securității de la Tiraspol.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40, iar cea de-a doua la 25 de minute după. Potrivit așa-ziselor autorități din regiune, nu au fost raportate victime.

Autoritățile de la Chișinău susțin că cei care au atacat cele două antene de comunicații încearcă să creeze pretexte pentru a crea tensiuni de securitate în regiune.

Cele două explozii de marți vin la o zi după ce așa-zisul Minister al Securității din Tiraspol a fost ținta unui atac cu lansator de grenade, după cum au anunțat reprezentanți ai separatiștilor din Transnistria.

Foto: Facebook/ Maia Sandu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *