Wednesday, February 19, 2020
Jurnalism corect


Surse: Un nou dosar pentru un fost procuror DNA Ploiești. Mircea Negulescu, acuzat de cercetare abuzivă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Mircea Negulescu a fost pus sub acuzare de Secția Specială într-un nou dosar. Conform unor surse, fostul procuror DNA este acuzat de cercetare abuzivă. Dosarul a fost deschis în 2018,  în urma unei plângeri a judecătoarei Ruxandra Popescu.

De aceleași acuzații este vizat și fostul procuror DNA Ploiești, Alfred Savu.

Foștii procurori Mircea Negulescu și Alfred Savu sunt acuzați de cercetare abuzivă și represiune nedreaptă într-un dosar instrumentat de ei care o viza pe Ruxandra Popescu.

Judecătoarea a fost achitată definitiv de instanța supremă, după trei ani de procese, după ce ar fi primit o haină de blană pentru o soluție favorabilă într-un proces.

Află mai multe despre judecătoarea Ruxandra Popescu aici.

„La data de 7 octombrie 2019, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, precum și față de un fost procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 Cod penal și represiune nedreaptă, prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, în condițiile concursului de infracțiuni prev. de art. 38 alin. 1 Cod penal.
În fapt, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiești ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea de denunțuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA – Serviciul teritorial Ploiești pe care îl instrumentau, denunțuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, și ar fi consemnat declarații ale unor martori prin exercitarea de presiuni și amenințări asupra acestora. De asemenea, ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deși, încă de la momentul sesizării organelor judiciare ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei cât si cu privire la realitatea acestei acțiuni și, contrar materialului probator existent în dosar au fost întocmite referatele privind încuviințarea autorizării percheziției domiciliare, încuviințarea autorizării măsurii preventive a arestului fată de magistratul judecător, solicitarea autorizării percheziției, formularea propunerii privind arestarea preventivă a magistratului judecător, scenariu de natură a dovedi existenta infracțiunilor reținute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârșirea unor asemenea fapte.
Totodată, cei doi suspecți au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță și trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, schimbarea încadrării juridice din infracțiunea prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal și infracțiunea de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 art. 7 din Legea 78/2000, deși ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat.
La data de 9 octombrie 2019 a fost adusă la cunoștința suspecților efectuarea în continuare a urmăririi penale și faptele pentru care sunt suspectați, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citeste si:  Procesul în care este judecat ÎPS Teodosie, la final/ Ultimul termen, vineri la Instanța Supremă

Negulescu, trimis în judecată de SIIJ într-un alt dosar

Mircea Negulescu mai este vizat de un dosar. Fostul procuror, împreună cu Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești au fost trimiși în judecată de SIIJ în luna iulie, într-un dosar în care era cercetată și Laura Codruța Kovesi.

În acest dosar Mircea Negulescu este acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii la infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

”Inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în instrumentarea a două dosare penale, în calitate de procuror de caz, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunțător să plăsmuiască un denunț în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conțin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetățenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracțiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârșită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunțul.

De asemenea, în calitățile menționate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de coruperea alegătorilor față de o persoană despre care știa că nu este vinovată. Totodată, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluționarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunțător.

Citeste si:  Violeta Alexandru, avizată negativ pentru un nou mandat: În trei luni, am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii

În rechizitoriu, se mai reține că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunțător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunț și a unor tabele în format electronic conținând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparține unor cetățeni români imaginari”, transmite Parchetul.

sursa foto: sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW