Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Tragedia de la „Victor Babeș” ar fi fost provocată de o eroare umană / UPDATE Doi angajați ai spitalului au fost reținuți pentru 24 de ore

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 iunie 2021

UPDATE Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeș” din Capitală au fost reținuți pentru 24 de ore. Este vorba de șeful Serviciul Tehnic al Spitalului (P.L.V.) și un instalator din subordinea sa (R.C.), fiind acuzați de ucidere din culpă, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorii urmează să ceară instanței arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi inculpați.

Aceștia sunt acuzați că au ridicat nivelul de oxigen din unitatea ATI amplasată în curtea spitalului, în loc să îl oprească. Cei doi angajați reținuți vor fi duși în arestul Poliției Capitalei.

La data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecință oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienți. 

Inculpatul P.L.V nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat în funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferent Unității Mobile de Terapie Intensivă, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobile în afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatului R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării în parametri optimi a instalației de oxigen, precum și instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți”, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Precizările Spitalului Victor Babeș din Capitală:

„Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei.

Precizăm faptul că angajații Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reținuți în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului și întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autoritățile competente în vederea aflării depline a adevărului.

Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”

Știrea inițială

Ancheta demarată în urma incidentului de la Spitalul Victor Babeș din Capitală a scos la iveală că tragedia ar fi fost provocată de o eroare umană, potrivit unor surse Main News. Doi angajați ai spitalului au fost duși la audieri. 

Reamintim că trei persoane au murit pe 12 aprilie, după ce unitatea ATI în care erau internate în stare gravă s-a defectat. Ceilalți cinci pacienți internați în TIR-ul ATI au fost transferați în alte unități sanitare din București.

Ancheta a fost preluată, ulterior, de Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

CITEȘTE ȘI: Plângere penală depusă de familia uneia dintre victimele incidentului de la Spitalul „Victor Babeș”. Daunele cerute se ridică spre 1 milion de euro

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW