Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


SURSE Primele scenarii după rezultatele parțiale, negocieri de culise | Ce alianță ar putea strânge o majoritate și care sunt variantele de premier

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2020 Etichete: , ,

Dacă rezultatele finale nu vor confirma intrarea PMP în Parlament (cu toate că șansele partidului lui Traian Băsescu sunt mari), PNL va avea nevoie, pe lângă USR PLUS, de UDMR și de toți deputații minorităților, pentru a strânge o majoritate care să permită trecerea unui nou Guvern.

În această formulă, estimările de luni, de la prânz, arată că aceste formațiuni ar strânge în jur de 250-260 de parlamentari, peste 233, numărul minim pentru a avea majoritatea.

Rămâne de văzut ce se întâmplă și la redistribuire.

PMP, la limită

O altă variantă pentru PNL + USR PLUS este să ia la guvernare PMP, dacă va reuși să treacă pragul. Pe ultima sută de metri a numărătorii, partidul lui Traian Băsescu este la limita de 5%.

Scenariul optimist pentru PMP ia în calcul, însă, diaspora, de unde vor veni voturi. Doar că și AUR a fost votat masiv peste hotare. La ora transmiterii acestui material, PMP ar mai avea nevoie de aproximativ 1.500 de voturi pentru atingerea pragului, spun unele surse politice.

Chiar și așa, majoritatea ar fi încă sub semnul întrebării.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Eugen Tomac susține că PMP va trece pragul electoral

Variante de premier

În fiecare formațiune sunt vehiculate mai multe nume care ar putea fi propuse pentru șefia Guvernului.

Propunerea PNL ar urma să fie prim-ministrul în funcție, Ludovic Orban. USR PLUS, însă, ar merge pe mâna lui Dacian Cioloș. Niciun partid nu poate guverna fără celălalt, deci va fi nevoie de un acord, probabil în favoarea lui Orban.

PSD, pe de altă parte, și-a dat seama că numele aduse din sistemul de sănătate au ridicat scorul partidului. Deși sunt vehiculate mai multe variante, social-democrații l-ar putea propune pe Alexandru Rafila.

Iar AUR, partidul care a obținut un scor mult mai mare decât cel așteptat, ar putea lansa numele lui Călin Georgescu.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Programul politic al AUR: Apărarea țării de neomarxiști, minorități și atei / Pe plan extern: Europa a națiunilor și unirea cu Republica Moldova

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW