Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


SURSE PNL vrea Ministerele Transporturilor și Dezvoltării / Cîțu: O să ne coste Energia, Educația sau MAE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 noiembrie 2021

PNL a decis în ședința de vineri, 19 noiembrie, că nu va ceda Ministerul Transporturilor și vrea să obțină și Ministerul Dezvoltării, portofoliu deținut în prezent de UDMR, au declarat surse politice pentru Main News. Liberalii s-au reunit într-o ședință, vineri seara, după cea mai recentă rundă de negocieri care a avut loc la Parlament. 

Florin Cîțu, președintele PNL, ar fi declarat în ședința din această seară a liberalilor că „dacă vrem Dezvoltare sau Transporturi (ministerele – n.red.), o să ne coste Energia, Educația sau MAE”.

Ministerul Energiei este condus de Virgil Popescu, cel al Educației de Sorin Cîmpeanu, iar în fruntea Ministerului Afacerilor Externe este Bogdan Aurescu, toți liberali. Ministerul Transporturilor este condus interimar de Dan Vîlceanu, după demisia din Guvern a lui Cătălin Drulă (USR). Portofoliul Dezvoltării este deținut de Cseke Attila (UDMR).

Președintele PNL le-ar fi spus colegilor de partid că formațiunea pe care o conduce nu se află într-o situație favorabilă, mai ales că social-democrații „sunt pe poziții de forță”.

„Din ce înțeleg, vrem Transporturi sau Dezvoltare. Ca sa iei unul din astea, te costă. Nu suntem într-o situație favorabilă. Dacă noi ne așteptăm să luăm fără să ne coste, ne înșelăm. Trebui să înțelegem că azi am ajuns aici și, dacă vrem unul din două (ministere -n.red.), ne costă ori Energia, MAE sau Educația.

Dacă avem 7 ministere, ne putem trezi cu 5. Ei sunt pe poziții de forță – voi dați prim-ministrul, noi dăm restul. Văd că toată lumea renunță la Finanțe, deși asta ne va costa când facem bugetul”, le-ar mai fi spus premierul demis liberalilor.

Amintim că Florin Cîțu a fost întrebat vineri, 19 noiembrie, dacă PNL și-ar dori, pe lângă premier, și ministerele de Finanțe și Justiție. El a răspuns că și le-ar dori, dar e „complicat”.

„Eu așa vreau (ministerele de Finanțe și Justiție – n.red.). M-am luptat cu toată lumea pentru Finanțe. Este foarte important (…), când ai premierul să ai și Finanțele. Să ai și Finanțele, și Justiția e complicat, dar dacă se negociază bine, vedem ce se va întâmpla. Eu țin foarte mult la Finanțe. PNL a arătat că poate gestiona Finanțele țării și cred că poate face acest lucru în continuare”, a spus Cîțu.

El a apreciat că „acum este un alt stil de negociere, am schimbat președintele comisiei”, referindu-se la faptul că Nicolae Ciucă este cel care conduce echipa de negocieri.

Disputa privind Ministerul Dezvoltării

Dispută privind Ministerul Dezvoltării

Potrivit unor surse Main News, la negocierile care au avut loc vineri între partide, Kelemen Hunor ar fi amenințat că retrage partidul de la guvernare dacă UDMR pierde Ministerul Dezvoltării. Acest portofoliu ar fi dorit de cei de la PNL.

După discuții, care au durat mai bine de trei ore, nimeni nu a vrut să confirme concret informația, dar Kelemen Hunor a menționat că UDMR nu va fi element de decor în viitorul Executiv, iar Marcel Ciolacu a spus că dacă UDMR iese de la guvernare, automat și PSD se va retrage.

„Sunt normale anumite discuții în negocieri. Eu vreau să-i asigur pe români că joi vom avea un guvern. Noi am pornit, noi PSD… Această coaliție va fi formată de către PNL, PSD, UDMR și minorități. Eu nu am alt mandat de la partid, pentru a creiona o altă majoritate. Logic, asta înseamnă că eu nu am un mandat pentru un Guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din coaliție, automat și PSD va ieși, pentru că eu nu am alt mandat din partea colegilor mei”, a declarat Marcel Ciolacu, după cea mai recentă rundă de negocieri între liderii partidelor.

La rândul său, întrebat după runda de negocieri de astăzi, dacă UDMR rămâne la guvernare în cazul în care pierde portofoliul Dezvoltării, liderul Uniunii a replicat: „Orice este posibil în situația asta, dar un singur lucru nu este posibil – ca UDMR să fie element de decor într-un Guvern, nu este posibil să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și așteptând poștașul zâmbind în fiecare lună. Nu e posibil să stăm, dar orice altceva este posibil”.

Rugat să spună clar dacă UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării, Kelemen Hunor a apreciat că „în acest moment, afirmația este destul de corectă”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW