Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


SURSE Parchetul General a clasat dosarul de evaziune deschis pe numele lui Dan Vîlceanu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 august 2021

Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a scăpat de dosarul de evaziune fiscală în care era vizat alături de firma părinților săi, după ce a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ – Parchetul General), potrivit unor surse Main News.

Inspectorii ANAF Gorj au făcut un control în anul 2019 la firma Trefo SRL, deținută de părinții deputatului Dan Vîlceanu, după ce au primit mai multe sesizări din alte județe, ce ar fi indicat un comportament de tip fantomă din partea unor firme care livrau materie primă către Trefo Rovinari, potrivit unei anchete publicată de România Liberă la începutul anului 2020.

Facturile înregistrate de firma Trefo SRL ar fi fost incomplete, nu conțineau caracteristicile mărfurilor aprovizionate sau datele celor care au întocmit facturile și ar fi conținut informații eronate în legătură cu mijloacele de transport al bunurilor. ANAF arăta atunci că ar exista suspiciunea că firma deținută de familia lui Vîlceanu ar fi recurs la aceste metode pentru a diminua impozitul pe venit și TVA-ul.

Actualul ministru al Finanțelor a lucrat ca director economic pentru firma deținută de familia sa și ar fi închiriat în anul 2017 un autoturism marca BMW X5 de la Trefo SRL, în timp ce inspectorii fiscali susțineau că nu există dovezi care să ateste că mașina ar fi fost folosită în scop exclusiv economic, deși TVA-ul aferent achiziției ar fi fost dedus la 50%.

Potrivit informațiilor apărute în presă, firma Trefo SRL a încheiat mai multe contracte cu companii de stat, printre care se numără Complexul Energetic Oltenia, CET Govora, Complexul Energetic Hunedoara, sau COLTERM Timișoara.

Dan Vîlceanu a mai fost acuzat, ulterior, că ar fi exercitat anumite presiuni pe lângă fostul ministru al Finanțelor de atunci, Florin Cîțu, pentru a-i detașa pe cei doi inspectori care au controlat firma părinților săi.

„Aceste acuzații sunt grave, nesusținute de documente și nefondate(…)Precizez că detașările, demiterile și alte decizii privind funcțiile publice de conducere din cadrul instituțiilor deconcentrate, în speță Direcția Finanțelor Publice Gorj, sunt apanajul președintelui ANAF, nu al lui Dan Vîlceanu”, se arată în dreptul la replică acordat de Dan Vîlceanu publicației România Liberă.

Cei doi au fost detașați în alte județe, dar, prin decizii ale instanțelor, și-au recăpătat posturile de la ANAF Gorj, potrivit G4Media.

Context

Dan Vîlceanu și-a depus jurământul și a preluat funcția de ministru al Finanțelor miercuri, 18 august, după ce a primit un vot favorabil în ședința Biroului Politic Național al PNL din aceeași zi.

Numele deputatului a fost vehiculat în spațiul public drept înlocuitorul lui Nazare la Finanțe, imediat după ce acesta din urmă a fost revocat de premier, la finalul lunii iunie, Vîlceanu fiind considerat unul dintre apropiații lui Cîțu.

Dan(n.r. Vîlceanu) este prietenul și colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016!”, scria Florin Cîțu, în mesajul de felicitare după alegerile PNL Gorj de la începutul lunii iulie, câștigate de Dan Vîlceanu.

Numirea lui Dan Vîlceanu este extrem de importantă în calculele pentru congresul din 25 septembrie, atunci când se va alege președintele PNL, în condițiile în care Ministerul Finanțelor este unul dintre cele mai importante din Guvern, având responsabilitatea bugetului, în contextul rectificării.

Șef al liberalilor din Gorj, Dan Vîlceanu este de profesie economist. Înainte de a intra în PNL, el a făcut parte din PD-L și TSD (Tineretul Social Democrat).

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW