Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


SURSE Lideri din PNL iau în calcul să renunțe la coaliția cu PSD / Neînțelegerile din spatele ușilor închise

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 noiembrie 2021

Lideri din Partidul Național Liberal (PNL) iau în calcul să renunțe la coaliția cu PSD și să revină la masa negocierilor cu cei de la USR pentru formarea unui nou Executiv, au declarat surse liberale pentru Main News. Mărul discordiei ar fi împărțirea ministerelor între cele trei partide care ar urma să formeze noua coaliție de guvernare – PSD, PNL și UDMR.

Momentan, aceste discuții au loc între câțiva membri PNL, neexistând o discuție oficială la nivelul conducerii partidului.

Conform surselor citate, oficial, liderii partidelor spun că urmează să discute modul în care vor fi împărțite ministerele, dar în realitate nu s-a ajuns la nicio concluzie în cadrul negocierilor din ultima săptămână.

În acest context, lideri liberali discută despre o eventuală reîntoarcere la USR sau chiar alegerile anticipate.

Cel mai vocal în acest sens ar fi europarlamentarul Rareş Bogdan. El le-ar fi spus liberalilor că discuţiile cu cei de la PSD trebuie oprite şi să se revină la negocierea cu cei de la USR.

„Cu Marcel Ciolacu nu se poate continua, este neserios”, le-ar fi spus Rareş Bogdan colegilor săi, citat de News.ro.

Liberalii se reunesc, de la ora 16:00, într-o şedinţă a Biroului Executiv, în sistem de videoconferinţă, pentru a decide ce vor face în privinţa împărţirii portofoliilor din Guvern.

Dispută privind Ministerul Dezvoltării

Potrivit unor surse Main News, la negocierile care au avut loc vineri între partide, Kelemen Hunor ar fi amenințat că retrage partidul de la guvernare dacă UDMR pierde Ministerul Dezvoltării. Acest portofoliu ar fi dorit de cei de la PNL.

După discuții, care au durat mai bine de trei ore, nimeni nu a vrut să confirme concret informația, dar Kelemen Hunor a menționat că UDMR nu va fi element de decor în viitorul Executiv, iar Marcel Ciolacu a spus că dacă UDMR iese de la guvernare, automat și PSD se va retrage.

„Sunt normale anumite discuții în negocieri. Eu vreau să-i asigur pe români că joi vom avea un guvern. Noi am pornit, noi PSD… Această coaliție va fi formată de către PNL, PSD, UDMR și minorități. Eu nu am alt mandat de la partid, pentru a creiona o altă majoritate. Logic, asta înseamnă că eu nu am un mandat pentru un Guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din coaliție, automat și PSD va ieși, pentru că eu nu am alt mandat din partea colegilor mei”, a declarat Marcel Ciolacu, după cea mai recentă rundă de negocieri între liderii partidelor.

La rândul său, întrebat după runda de negocieri de astăzi, dacă UDMR rămâne la guvernare în cazul în care pierde portofoliul Dezvoltării, liderul Uniunii a replicat: „Orice este posibil în situația asta, dar un singur lucru nu este posibil – ca UDMR să fie element de decor într-un Guvern, nu este posibil să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și așteptând poștașul zâmbind în fiecare lună. Nu e posibil să stăm, dar orice altceva este posibil”.

Rugat să spună clar dacă UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării, Kelemen Hunor a apreciat că „în acest moment, afirmația este destul de corectă”.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW