Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UPDATE E oficial: Liberalii îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 noiembrie 2021

UPDATE Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur au anunțat oficial, după ședința Biroului Executiv al PNL, că Nicolae Ciucă este propunerea liberalilor pentru funcția de premier, confirmând astfel informația obținută pe surse de Main News.

Șeful PNL, Florin Cîțu, este cel care a propus numele lui Ciucă, ministrul interimar al Apărării, propunere care a fost votată în unanimitate de liberali.

„Orice liberal poate fi prim-ministru și am convenit că cea mai bună opțiune este Nicolae Ciucă, din multiple motive: rigurozitate, disciplină, cunoașterea arhitecturii statului român, dar și datorită capacității manageriale pe care a reușit să o demonstreze ca șef al Statului Major”, a precizat Rareș Bogdan, la finalul ședinței BEx.

Știrea inițială

Conducerea PNL decide, într-o ședință a Biroului Executiv de joi, 18 noiembrie, care va fi propunerea liberalilor pentru funcția de premier. Potrivit unor surse Main News, liberalii îl vor propune pe Nicolae Ciucă pentru conducerea Guvernului.

Înaintea întrevederii, liderii PNL Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au dat asigurări că astăzi PNL va înainta o propunere pentru șefia Executivului, dar și că liberalii au „multe variante”.

Robert Sighiartău a exclus „votarea unui premier social-democrat în primul an şi jumătate” și a precizat că PNL are variante pentru funcția de premier, în condițiile în care Florin Cîțu nu este agreat de social-democrați pentru a ocupa această funcție.

„Avem variante de premier și vom decide cea mai bună variantă pentru acest guvern. Dacă s-ar fi stabilit o variantă am fi spus, dar nu s-a stabilit, pentru că BEx propune, iar el (premierul propus – n.red.) se votează”, a declarat vicepreședintele Robert Sighiartău înaintea ședinței BEx al PNL.

La rândul său, Rareș Bogdan a dat asigurări că astăzi va fi stabilită propunerea pentru funcția de prim-ministru, iar apoi el va propune ca liberalii „să nu mai doarmă”.

„Voi propune imediat după ce avem propunerea oficială de premier să nu mai dormim și să ne apucăm de treabă (…) Mai avem de discutat procentele la muncă (privind majorările pensiilor, salariilor alocațiilor – n.red.). Mă bucur că a fost Thierry Breton (comisar european – n.red.) aici și a venit cu un semnal clar – avem multă treabă de făcut”, a afirmat prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

Guvern PSD-PNL-UDMR, dar cine dă premierul?

PSD, PNL și UDMR au decis să formeze o coaliție care să dea viitorul Executiv. Negocierile privind programul de guvernare sunt aproape gata, dar discuțiile s-au blocat după ce liderii de partide nu au reușit să se pună de acord privind ce formațiune va da primul șef al Guvernului.

Negocierile care ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 17 noiembrie, între liderii PSD, PNL și UDMR, la ora 16:00, au fost anulate, după ce liderii celor trei partide au avut o întâlnire de 20 de minute la Guvern. Potrivit unor surse Main News, varianta privind guvernarea rotativă rămâne în picioare, dar cei trei nu au ajuns la un acord privind numele premierului.

Amintim că social-democrații au decis, în unanimitate, să-l susțină pe Marcel Ciolacu pentru poziția de premier, după cum a anunțat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, după Consiliul Politic Național (CPN) al partidului, reunit miercuri, 17 noiembrie.

La rândul lor, liberalii au stabilit marți seară, 16 noiembrie, că sunt de acord cu rotația șefiei Guvernului, dar nu au stabilit propunerea pentru funcția de premier. În schimb, Florin Cîțu a precizat că deja o există o decizie în partid privind propunerea pentru funcția de prim-ministru, anume că aceasta trebuie să fie în persoana liderului partidului.

Despre varianta Florin Cîțu premier, Marcel Ciolacu a spus chiar astăzi că este convins că „și Florin Cîțu va înțelege această normalitate, că nu poate să vină premier al României după ce a fost demis”.

Astfel că liberalii s-au reunit în această ședință pentru a stabili propunerea de premier, care, potrivit surselor Main News, nu va fi Florin Cîțu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *