Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SURSE La nivelul Guvernului se caută soluții pentru înlocuirea gazului de la ruși

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 martie 2022

Surse guvernamentale au declarat joi, 3 martie, pentru Main News, că există discuții la nivelul Executivului ca, în cazul întreruperii gazului pe care România îl primește din Federația Rusă, să se identifice soluții alternative, una dintre acestea fiind Azerbaijan.

„Putem să primim suficiente gaze, ca să le înlocuim pe cele de la ruși, de la Azerbaijan”, au declarat sursele citate.

Alte soluții identificate până acum ar fi terminalele de energii din Turcia, Grecia și Polonia. De altfel, conform surselor menționate anterior, în contextul în care astăzi are loc ședința de guvern comună România-Polonia, premierul Nicolae Ciucă ar urma să discute acest subiect cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki.

„Nevoia de energie și gaze trebuie soluționată, este necesară interconectarea rețelelor de distribuție astfel încât și Ucraina, și Republica Moldova să aibă gaz”, au mai precizat sursele Main News, care estimează că după ce se realizează interconectorul dintre Ungaria și Grecia, România ar urma să primească o cantitate suficientă de gaze, care să acopere diferența pe care o importăm.

Potrivit celui mai optimist scenariu, interconectorul ar urma să fie finalizat în luna iunie, iar spre sfârșitul anului, în luna octombrie, să fie operațional.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a avut, în data de 23 februarie, o întrevedere cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, la Palatul Cotroceni.

Președintele României și Prim-ministrul Republicii Elene au reconfirmat cu această ocazie stadiul excelent al relațiilor între cele două țări și au exprimat dorința de fructificare a potențialului ridicat de colaborare bilaterală, europeană și în plan regional.

Cei doi au vorbit inclusiv despre creșterea investițiilor reciproce și realizarea proiectelor de interconectare energetică și a altor infrastructuri.

Conform Președinției, atunci a fost agreată continuarea cooperării în domeniul energetic, inclusiv în format trilateral (România, Bulgaria, Grecia) pentru a putea găsi soluții împreună la provocările actuale în materie de securitate energetică.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *