Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei: Îmi doresc tare mult să fie un drum rapid, bun și încununat de succes

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 23 iunie 2022

Klaus Iohannis a declarat, la scurt timp după ce Consiliul European a acordat statutul de candidate la Uniunea Europeană Republicii Moldovei și Ucraina, că toată lumea „trebuie să se pună serios pe treabă” pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele pentru a declanșa negocierile de aderare.

Este un mare pas care s-a făcut astăzi, cunoașteți istoria acestui demers, primele discuții foarte aplicate au avut loc acum câteva luni de zile în Franța, la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei săptămâna trecută și astăzi Consiliul a aprobat propunerile Comisiei, așa cum au fost formulate”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă acordată la Bruxelles, la scurt timp după decizia Consiliului European.

Șeful statului a menționat că, prin decizia de joi, politica de extindere a Uniunii Europene a primit un nou impuls.

Cred că Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls și sunt convins că toată lumea se va pune serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele necesare pentru a face următorul pas. Îmi doresc tare mult ca acest drum să fie rapid, bun și încununat de succes”, a subliniat președintele.

În ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova, președintele a dat asigurări că România va acorda „tot ajutorul și toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în faza de candidat, dar și în faza de proaspăt membru”.

Ne bucurăm foarte mult de acest succes la care România a lucrat, ne-am implicat tot timpul pentru a promova înțelegerea și, iată acum, acordarea statutului. Ne bucură foarte mult, însă, să fim conștienți, e primul pas dintr-o serie mai lungă și eu îmi doresc ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală, ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană”, a precizat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai fost întrebat de jurnaliștii de peste Prut care sunt condițiile puse de UE în ceea ce privește statutul Transnistriei.

Nu intrăm în discutarea soluțiilor concrete pentru probleme pe care le cunoaștem, ne bucurăm că a fost acordat statutul de candidat Republicii Moldova, sunt multe probleme complicate care trebuie discutate, analizate și lămurite, iar chestiunea Transnistreană este deosebit de complexă”, a fost răspunsul dat de șeful statului.

MAI MULTE DETALII, AICI: BREAKING Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de candidate la Uniunea Europeană

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-despre-parcursul-european-al-republicii-moldova-si-ucrainei-imi-doresc-tare-mult-sa-fie-un-drum-rapid-bun-si-incununat-de-succes/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *