Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Surse: Guvernul ar putea adopta azi OUG pentru alegerea uninominală a şefilor de CJ

By Tudor Alexandru , in Stirile zilei , at 3 iunie 2019 Etichete: , ,

La sfârşitul lunii mai, Ministerul Dezvoltării Regionale a pus în dezbatere publică revenirea la alegerea şefilor de consilii judeţene prin vot uninominal. În prezent, preşedinţii de CJ sunt aleşi indirect, dintre consilierii judeţeni.

Surse politice au declarat, pentru mainnews.ro, că sunt şanse mari ca în şedinţa de guvern de astăzi să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă în acest fel.

Sursele citate au precizat că premierul Viorica Dăncilă ar fi avut o discuţie pe această temă cu Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, şi ar fi promis că va adopta OUG.

Şedinţa de guvern urmează să înceapă la ora 13.00

 

Ce conţine proiectul pus în dezbatere publică

Proiectul de OUG pus în dezbatere a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Proiectul de act normativ vizează reglementarea unei situații care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, respectând condițiile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”, se explică necesitatea OUG.

În document se menţionează că preşedintele Consiliului Judeţean are un rol şi atribuţii similare primarului într-o comunitate locală, respectiv de reprezentare a unității administrativ-teritoriale în relații cu alte autorități publice.

„Evoluţiile societății din ultima perioada a determinat ca atribuțiile președintelui consiliului județean să se coreleze din ce în ce mai mult cu cele ale autorității executive de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. De-a lungul timpului modalitatea de alegere a președintelui consiliului județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016.

În pofida rolului și atribuțiilor similare ale autorităților executive ale administrației publice, la momentul de față modalitatea de alegere diferă, ceea ce determină un tratament diferit aplicabil unor funcții similare, pe de o parte din perspectiva legitimității și reprezentativității și, pe de altă parte din perspectiva stabilității în funcție, precum și o serie de disfuncționalități în practică.

Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului judeţean”, se arată în proiect.

„In scopul de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020, se impune:

– modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare,prin consacrarea alegerii președintelui consiliului județean, similar cu modalitatea de alegere a primarului,prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat;

– modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare în ceea ce privește statutul președintelui consiliului județean și modalitatea de constituire a autorităților administrației publice de la nivelul județului;

– modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare în ceea ce privește corelarea drepturilor și obligațiilor președintelui consiliului județean cu statutul de autoritate a administrației publice locale aleasă în mod direct de către colectivitatea locală”, menţionează autorii ordonanţei.

Proiectul de OUG a fost realizat după ce Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România a solicitat modificarea legii.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *