Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


SURSE Fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, acuzat de abuz în serviciu într-un al doilea dosar penal

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2020

Adrian Ionel, fostul director Unifarm, a fost pus sub acuzare și sub control judiciar într-un al doilea dosar deschis pe numele său de către procurorii DNA, transmit surse mainnews.ro. Acesta este acuzat de abuz în serviciu.

Adrian Ionel ar fi încheiat un contract de achiziții publice în valoare de 4.499.985 lei ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de măști de protecție. Ulterior, fostul șef Unifarm ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat inițial.

Până în prezent nu ar fi fost livrată nicio mască și firma nici nu a returnat suma primită drept avans.

Prejudiciul pe care l-ar fi produs Adrian Ionel se ridică la 3.599.988 lei.

IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.
De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.
Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.
Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.
Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă”, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Context

Adrian Ionel a mai fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un alt dosar pentru fapte de corupție săvârșite în timp ce autoritățile gestionau criza provocată de pandemia de coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Fostul director Unifarm, Adrian Ionel, trimis în judecată de DNA

Adrian Ionel a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. 

În calitate de director al Unifarm, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială astfel încât compania de stat să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19. Este vorba despre 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020. 

În plus de asta, Adrian Ionel mai este acuzat că a dobândit ilegal funcția de director general al Unifarm.

CITEȘTE ȘI: ”Într-o cameră de hotel” | Detalii din dosarul șefului Unifarm, acuzat de DNA că ar fi transformat într-o afacere achiziția echipamentelor de protecție

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW