Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


SURSE Detalii din dosarul lui Bănicioiu | Povestea flagrantului cu bomboane și a vizitei din Monaco

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 26 octombrie 2020 Etichete: , ,

Ies la iveală noi informații legate de dosarul în care procurorii DNA cer Parlamentului ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu. Potrivit unor surse, denunțurile au fost făcute de trei persoane apropiate de omul de afaceri Dorin Cocoș, despre care Main News a scris încă de săptămâna trecută că este legat de controversatul caz.

Totodată, s-ar fi încercat un flagrant cu o cutie de bomboane în care ar fi fost aproximativ 35.000 dolari, însă acesta ar fi eșuat. Și Bănicioiu a vorbit despre presupusa tentativă de a fi prins în fapt.

Au fost făcute provocări, încercări de flagranturi, urmăriri și multe astfel de etape procedurale în toată perioada asta, în care nu s-a putut găsi o astfel de legătură și nu s-a putut dovedi. Noi am văzut la dosar și o încercare de flagrant eșuată, în sensul că a venit cineva să-mi dea o cutie de bomboane. Ceva de genul acesta”, a declarat Bănicioiu, la audierea din Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

CITEȘTE ȘI: Deputații juriști au dat aviz pozitiv ridicării imunității lui Nicolae Bănicioiu. Când va avea loc votul final, în plen

Pe de altă parte, una dintre denunțătoare ar fi spus unor apropiați că a mers în Monaco să se întâlnească cu fostul ministru, însă nu s-ar fi căzut de acord pe subiectul banilor.

Pe de altă parte, ar exista bilete care ar arăta că Bănicioiu s-ar fi aflat, la momentul respectiv, în România, la Sibiu.

CITEȘTE ȘI: SURSE – Care sunt spitalele implicate în dosarul de corupție al fostului ministru Bănicioiu | Ancheta are la bază informații de la apropiații lui Dorin Cocoș

Acuzat de luare de mită și trafic de influență

Procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit aproape 4 milioane de lei.

În calitate de ministru al Tineretului, el ar fi promis că va interveni la ministrul Sănătății de atunci, pentru a numi în posturi de conducere ale unor spitale anumiți manageri agreați de cei doi oameni de afaceri. Bănicioiu ar fi primit, atunci, 1.2 milioane de lei.

Ulterior, când a devenit ministrul Sănătății, procurorii susțin că ar fi mai primit o mită în valoare de 2.6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, se arată în comunicatul DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW